Het weer manipuleren om CO2 te compenseren: 'Kan niet overal'
Wolken manipuleren om zo het klimaat te beïnvloeden: volgens hoogleraar Atmosfeeronderzoek, Herman Russchenberg, moet het helpen bij het halen van wereldwijde klimaatdoelen. Op kleinere schaal gebeurt wolkenmanipulatie al, maar kunnen we echt het weer en klimaat naar onze hand zetten?
In China vond er al weermanipulatie plaats. Daar schoot de overheid tijdens een nationale ceremonie raketten met chemische stoffen in de lucht, om te voorkomen dat het ging regenen. In Rusland gebeurde hetzelfde om donkere wolken te verdrijven. Weermanipulatie is dus een handigheidje om het weer naar eigen hand te zetten, maar het klimaat manipuleren kan ook.
Energie weerkaatsen
Wolkenmanipulatie zou de hoeveelheid CO2 in de lucht kunnen compenseren. Dat kan weer helpen bij het halen van de klimaatdoelen. "Mechanische manipulatie heet dat", legt Russchenberg uit. "Door stofjes als zeezoutkorrels de atmosfeer in te schieten kunnen daar meer druppeltjes van wolken ontstaan. Deze wolkendruppeltjes weerkaatsen de zonne-energie. Hoe meer druppels, hoe meer energie je weerkaatst."
De wolken manipuleren kan dus, maar niet overal. Zo zou het niet in Nederland kunnen, zegt Russchenberg. "De lucht moet schoon zijn en in Nederland is het niet schoon genoeg", zegt hij tegen EditieNL. "Het moet boven de oceaan, want daar is de lucht wel schoon."
Weer manipuleren
Niet alleen kan wolkenmanipulatie gebruikt worden om klimaatdoelen te halen, het kan ook worden gebruikt om het weer zelf te manipuleren. En dan niet alleen het voorkomen van een regenbui bij een nationaal feest. "Denk bijvoorbeeld aan het plaatsen van wolken boven de Noordpool. Die reflecteren het zonlicht en geven het ijs de tijd om weer aan te groeien."
Je kunt ook proberen het weer te manipuleren op kleinere schaal. Dat doet Domus de Jonge van KG Fruit met een soort kanon tegen hagel, al bijna vijftien jaar. "Het is een mengeling van droge lucht en die schieten we met hoge druk de lucht in om de vorming van hagelstenen te proberen te voorkomen", legt hij uit. "Normaal staan in de luchtcirculatie de positieve en de negatieve ionen op nul. Met het kanon zorgen we voor de vorming van positieve ionen om regen te krijgen in plaats van hagelstenen."
Eigen risico
De Jonge doet het om zijn fruit te beschermen. "Wij hebben appels, peren en kiwi's. Hagelstenen komen er beurse plekken of barsten in het fruit en dan is het niet meer bruikbaar." En of dat kanon nou echt werkt? "Ik ga er altijd vanuit van wel. Het hagelkanon is goedkoper dan mijn eigen risico, dus wat dat betreft blijf ik hem gebruiken."