'Wat als de bom valt?'

Rusland dreigt met kernwapens: 'Onze schuilkelders zijn niet goed onderhouden'

·Aangepast:
© EditieNLRusland dreigt met kernwapens: 'Onze schuilkelders zijn niet goed onderhouden'
RTL

Rusland heeft de nucleaire wapens op scherp gezet. Hoewel de kans volgens deskundigen klein is dat deze wapens ook echt gebruikt worden rijst in ons land wel de vraag: 'wat als de bom valt?'.

De Russische president Poetin riep op om nucleaire 'afschrikkingsmiddelen' op scherp te zetten. Een deel van de 7.000 nucleaire wapens wordt paraat gemaakt. De wapens hebben vooral een afschrikwekkende functie.

Poetin zet nucleaire wapens op scherp: 'Kans klein dat hij ze gebruikt'
Lees ook

Poetin zet nucleaire wapens op scherp: 'Kans klein dat hij ze gebruikt'

De laatste keer dat er een dreiging was van een nucleair conflict was zo'n veertig jaar geleden tijdens de Koude Oorlog. In die tijd zijn er in ons land allemaal bunkers en schuilkelders gebouwd. Kunnen we daar nog terecht?

Telefooncentrale

In Alkmaar is staat nog een zogenaamd Nucleair Chemisch Onderkomen, in de volksmond ook wel atoomkelder genoemd. Deze bevindt zich in de kelder van een PTT Telefooncentrale. Deze was zo ingericht dat – in geval van oorlog – medewerkers het telefoonnetwerk draaiende konden houden.

De muren van de kelder zijn gemaakt van zestig centimeter beton. "Er zijn slaapvertrekken, een ziekenboeg, en een recreatiezaal", vertelt Esther Bleijendaal van De Telefooncentrale. "Ook staan er twee fietsen die als dynamo konden worden gebruikt. Verder staat er nu niet meer zo heel veel, er is veel uit gesloopt." De Telefooncentrale is niet meer in werking, het is tegenwoordig een flexplekkantoor.  

Deze fietsen konden als dynamo worden gebruikt© EditieNL
Deze fietsen konden als dynamo worden gebruikt

En dat geldt voor meer bunkers en schuilkelders uit die tijd. "We hebben nog wel wat restanten uit de Koude Oorlog", vertelt bunkerexpert Raphael Smid tegen EditieNL. "Maar die kunnen we niet morgen ineens gebruiken. Ze zijn niet onderhouden en er zitten allemaal dingen in die niet meer gebruikt kunnen worden." Bovendien kunnen die kelders maar kort beschermen tegen een kernbom. "Er is geen goede ventilatie. Je kunt ze niet luchtdicht afsluiten voor kerndeeltjes."

'Einde oefening'

De bunkers zijn niet bedoeld om lange tijd in te verblijven. "Een kelder biedt bescherming tegen de impact van de klap. Maar je kunt er niet langer dan twee weken in blijven." Bovendien waren die kelders niet voor het grote publiek. "Er is geen plek voor miljoenen mensen. Als de bom valt dan is het einde oefening."

Lees meer over
Oorlog in OekraïneKernwapensEditie NL Link in bio