'Au revoir' autovakantie

Is autovakantie nog te betalen door hoge benzineprijzen?

·Aangepast:
© Getty ImagesIs autovakantie nog te betalen door hoge benzineprijzen?
RTL

Vakantieliefhebbers houden hun hart vast. Met de stijgende benzineprijzen wordt een autoreis naar Zuid-Frankrijk ineens een stuk duurder of misschien wel onbetaalbaar. Is dan het vliegtuig of de trein een goed alternatief?

Frankrijk is al jaren de populairste vakantiebestemming van Nederlanders. EditieNL zocht uit hoe duur een retourreis is voor een gemiddeld gezin met de auto, het vliegtuig of met de trein van Amsterdam naar Nice.

Prijsalarm: benzine nu 2,43 euro, grondstoffen schieten omhoog
Lees ook

Prijsalarm: benzine nu 2,43 euro, grondstoffen schieten omhoog

Een middelgrote benzineauto rijdt gemiddeld veertien kilometer op een liter benzine. Vandaag is de adviesprijs voor een liter benzine 2,49 euro. Een volle tank van 45 liter kost dan 112,23 euro. Daarmee rijd je 630 kilometer. Je moet dan nog drie keer tanken in Frankrijk waar de benzine twee euro kost.  Van Amsterdam naar Nice en weer terug kost dan in totaal ongeveer 380 euro. 

Vliegtuig en trein

Dat lijkt veel maar toch is een vliegreis voor een gezin nóg duurder. Als je in het hoogseizoen van Schiphol naar Nice vliegt met ruimbagage en een verblijf van twee weken, betaal je ongeveer 249 euro per persoon voor een retour. Voor een gezin van vier personen komt dat neer op 996 euro. 

Ga je in dezelfde periode met de trein? Dan betaal je nog een stuk meer. Per persoon is een retourtje naar Nice 344 euro. Ga je met een gezin van vier personen komt dat neer op 1376 euro.

De auto is op dit moment nog de goedkoopste manier om mee naar Frankrijk te reizen. Bovendien kun je tijdens de vakantie zelf ook geld besparen. Door bijvoorbeeld op kampeervakantie gaan, denkt toerisme-expert Marco van Leeuwen. "Daar kun je goed op de kleintjes letten. Dat geldt ook als je bijvoorbeeld een vakantiehuis boekt en zelf kookt. Dan kun je kosten besparen op boodschappen of door niet uiteten te gaan."

Eigen land

Op vakantie gaan in eigen land is volgens Van Leeuwen ook niet de oplossing, omdat alles door inflatie duurder is geworden.

Ondanks dat het duurder wordt om zowel in eigen land als in het buitenland op vakantie te gaan, denkt hij niet dat het mensen tegenhoudt om een vakantie te boeken. "Als je kijkt naar de laatste boekingscijfers zie je dat ondanks de hogere prijzen er toch veel geboekt wordt. Het lijkt wel of vakantie een soort primaire levensbehoefte is geworden."

Ticketprijzen

Voor op de lange termijn moeten vakantieliefhebbers misschien zoeken naar alternatieven, denkt Van Leeuwen. De benzineprijzen zijn namelijk erg onvoorspelbaar en kunnen wel oplopen tot drie euro. "In dat geval kan het vliegtuig zomaar eens een goedkoper alternatief zijn", zegt hij tegen EditieNL. Dat heeft er ook mee te maken dat de stijgende brandstofprijzen niet zomaar worden doorberekend in de prijzen van vliegtickets, legt Eveline Petit, woordvoerder van KLM uit.

"Luchtvaartmaatschappijen maken gebruik van hedging. Dat betekent dat we brandstof inkopen voor de huidige marktprijs. Als die is gestegen krijgen we het verschil terug van banken. Als die prijs is gedaald, betalen we extra. Dan zijn onze kosten voor brandstof altijd even hoog."

Petit legt uit dat als de olieprijzen echt sterk stijgen het wel doorberekend kan worden in de prijs. "Maar dat hangt af van de marktontwikkelingen op het moment."

Lees meer over
Editie NL Link in bioAutoZomerVakantieBenzineprijsBenzineGeldTreinenVliegtuig