Niet meer schelden met spasme: 'Het kan mensen kwetsen'

Beyoncés nieuwe album Renaissance is pas net uit, maar krijgt nu al een update. Het nummer Heated wordt aangepast omdat daarin het woord 'spaz' wordt gebruikt, wat kwetsend kan zijn voor mensen die lijden aan spasticiteit. Moeten we ons taalgebruik in meer van dit soort gevallen aanpassen? "Je moet ook niet in een kramp schieten over woorden", zegt Reni de Boer, die MS heeft en daardoor last heeft van spasmen.
Reni heeft spiertrekkingen door haar MS. "Als ik 's ochtends wakker word, ben ik stijf als een plank. Mijn spieren reageren niet zoals het hoort, dat trekt af en toe. Dat heet spasmen bij MS", vertelt ze aan EditieNL. Ook bij andere ziektes of na een beroerte kunnen zulke spasmen voorkomen.
Fouten herstellen
De term 'spaz' kreeg in het nummer van Beyoncé dus veel kritiek. Het zou denigrerend zijn. "Ik heb daar zelf niet zo'n last van", zegt Reni. "Als je me uitscheldt, vind ik het niet leuk, maar anders maakt het me niet uit. De uitdrukking 'doe niet zo spastisch', bijvoorbeeld." Zoiets ervaart Reni dus niet als beledigend.
Wel vindt ze het goed dat Beyoncé het nummer aanpast. "Als je merkt dat mensen het kwetsend vinden, vind ik het goed dat je je fout herstelt. Dat zouden meer mensen moeten doen. De uitdrukking 'spaz' is in de Engelse taal ook wel sterker, het betekent echt iets van 'doe niet zo idioot'."
Of we met dit soort dingen allemaal wat beter op ons taalgebruik moeten letten? "Ik merk in mijn omgeving niet dat het uitmaakt. We moeten ook niet in de kramp schieten over woorden", vindt Reni. "Maar als blijkt dat een groep mensen zich gekwetst voelt zou ik op mijn taalgebruik letten en dat aanpassen."
Stigmatiserend taalgebruik
Het zou niet gek zijn om er een beetje op te letten, want volgens validismedeskundige Xandra Koster van Iederin zit ons taalgebruik vol met discriminerende termen voor mensen met een beperking. "Zoals: je bent gestoord of je bent achterlijk", geeft ze als voorbeeld.
Andere voorbeelden zijn uitdrukkingen als ergens blind of doof voor zijn. "Het probleem is dat je die beperkingen neerzet als iets slechts of negatiefs. Mensen met een beperking hebben al met stigma's te dealen", legt Koster uit. "Het is bijzonder dat Beyoncé hiernaar luistert, dat is echt groots."