Serie Videoland

'Geef jij geen borstvoeding?': Anjali bedacht serie over moedermaffia

Door EditieNL··Aangepast:
© Editie NL 'Geef jij geen borstvoeding?': Anjali bedacht serie over moedermaffia
RTL

'Je moet je kinderen niet zo lang op de tablet laten' of 'deze draagzak kan echt niet': met dit soort ongevraagde adviezen word je als nieuwe ouder vaak lastiggevallen. De moedermaffia weet zowel online als offline altijd wel iets te vinden om kritisch over te zijn. Het bleek een goede voedingsbodem voor een komedieserie. 

De serie Moedermaffia werd bedacht door Anjali Taneja. Ze baseerde het op haar eigen onzekerheid als moeder. Zelf had ze ook te maken met vragen en oordelen. "Geef jij geen borstvoeding meer? Neem jij je kind overal mee naartoe? Dat soort opmerkingen", vertelt ze aan EditieNL. "Het voelde dan alsof ik het niet goed deed." 

Videoland-serie Moedermaffia stelt onzekerheid moeders aan de kaak
Lees ook

Videoland-serie Moedermaffia stelt onzekerheid moeders aan de kaak

Ondanks de oordelen en vragen die Taneja kreeg, zegt ze zelf ook onderdeel te zijn van de moedermaffia. "We zijn allemaal onzeker en allemaal onderdeel van de moedermaffia", zegt ze. "Als ik een oordeel vel over iemand anders, dan geeft dat me heel even kracht. Dan hoef ik even niet te kijken naar mijn eigen gebreken. Soms kan ik andere moeders ook bekritiseren vanuit jaloezie."

Onzekerheid 

Volgens opvoedingsdeskundige Marina van der Wal is de moedermaffia inderdaad ontstaan uit onzekerheid: "Op het moment dat je onzeker bent als moeder, kun je vragen gaan stellen of dat verkondigen als de waarheid", zegt ze. Volgens Van Der Wal is het niet gek dat moeders onzekerheden hebben want het is voor iedereen nieuw.

"Je komt altijd voor nieuwe situaties te staan en je wordt continu geconfronteerd met je eigen onzekerheid." Volgens Van Der Wal is onzekerheid niet slecht, het is juist de perfecte basis om vragen stellen over je gezin en wat bij jullie past.

Advies over opvoeden is er, maar het is maatwerk per gezin. Een bepaalde oplossing werkt namelijk niet voor iedereen. "Om aan de eisen van een ander te voldoen ga je dat advies opvolgen en raak je steeds verder van jezelf af", legt Marina uit. "Moeders onder elkaar kunnen zoveel steun aan elkaar bieden, dat heeft zo'n grote waarde maar dat wordt soms verpest door de moedermaffia." Voor moeders kan het ook een troost zijn dat kritiek voortvloeit uit onzekerheid.

Worstelen met meningen 

Alle gevoelens die het fenomeen moedermaffia losmaakt zorgde dus voor inspiratie voor een serie. "Als ik heel erg met mijn kind bezig ben, dan mis ik mezelf en als ik heel erg met mezelf bezig ben, dan mis ik mijn kind. De serie is voor mij een zoektocht naar de balans daarin."

Taneja legt de verhaallijn uit: "De serie volgt Daan, die worstelt met alle meningen over het opvoeden. In de serie moet zij verplicht een cursus doen over gentle parenting", zegt ze. "Zij leert om te gaan met haar worstelingen door naar zichzelf te kijken, echt te voelen en dingen te delen." 

De bedenker heeft er zelf ook een les uitgehaald. "Als er kritiek is die je raakt, dan moet je er iets mee doen. Dan kun je ook beter verbinden met elkaar en elkaar helpen", concludeert ze. "Er is ook geen vaste formule van moeder zijn." 

Lees meer over
VideolandVideoland serieEditie NL Link in bio