Uitvaart koningin Elizabeth

Livestream ook bij 'gewone' uitvaart populair: 'Positief ervaren'

·Aangepast:
© Editie NLLivestream ook bij 'gewone' uitvaart populair: 'Positief ervaren'
RTL

De uitvaart van koningin Elizabeth is wereldwijd een van de meest bekeken tv-evenementen ooit. Naar verwachting keken nog nooit zoveel mensen naar een registratie van een begrafenis.  De uitvaart van de Queen is natuurlijk een evenement waar door de hele wereld met veel belangstelling naar wordt gekeken. Maar ook op kleine schaal wordt er vaak gekozen om een uitvaart te streamen. Een optie die door de coronapandemie is ontstaan en is blijven kleven.  

De uitvaart van koningin Elizabeth is natuurlijk niet te vergelijken met een 'gewone' uitvaart. Toch gaat er dezelfde gedachte achter schuil wanneer er gekozen wordt voor een begrafenis met livestream. Zodat mensen die er niet bij kunnen zijn de uitvaart toch kunnen volgen.

Kist Queen gezakt, emoties koning Charles III
Lees ook

Kist Queen gezakt, emoties koning Charles III

"Voorheen konden familieleden die in het buitenland wonen of ziek zijn niet bij de uitvaart aanwezig zijn, of ze moesten ver reizen", vertelt Elbert Overduin van uitvaartmetbeeld.nl tegen Editie NL. "Tijdens de coronapandemie werden uitvaarten volop gestreamd omdat er toen maar weinig mensen bij aanwezig mochten zijn en dat is blijven kleven."

Zo'n 250 uitvaartverzorgers zijn bij uitvaartmetbeeld.nl aangesloten. "De afgelopen twee jaar hebben we drieduizend uitvaarten gestreamd en nu nog verzorgen we er wekelijks vijf tot tien." Er wordt ondanks dat er geen coronamaatregelen meer zijn nog steeds voor gekozen omdat veel nabestaanden de voordelen ervan inzien. "Mensen willen vaak een intieme uitvaart en vinden het prettig om maar weinig mensen in de zaal te hebben. De rest kan dan via een livestream meekijken."

Positief ervaren

Ook uitvaartorganisatie DELA ziet dat mensen nog steeds kiezen voor een livestream. "We hebben onderzocht welke corona-maatregelen zijn blijven hangen. Op nummer één staat de intieme uitvaart en op nummer twee de livestream", vertelt Marieke Norel van DELA tegen Editie NL. "We hadden niet gedacht dat het digitaal beleven van een uitvaart zo positief zou worden ervaren. We organiseren binnen een jaar na de uitvaart ook herinneringsavonden, en dat is ook een heel intiem moment. Zelfs daar zien we dat mensen meekijken via een stream."

Mensen die hun uitvaart laten verzorgen door Mijndert Rebel kiezen ook nog regelmatig voor een livestream. "Bijna elk crematorium heeft camera's hangen en ook in kerken zijn ze te vinden. In crematoria hangen er meestal twee of drie en in een kerk vaak een", vertelt hij tegen Editie NL.

Voordelen

"Uiteraard is het iets minder geworden dan middenin de coronatijden, maar het is er zeker nog steeds. We zijn er gewend aan geraakt en ook zijn de faciliteiten er: met één druk op de knop loopt de livestream. Daar waar nabestaanden het eerst wegwimpelde dat het niet bij ze zou passen, zien ze nu wel de voordelen ervan in."

Uitvaartondernemers bekijken de livestream van de uitvaart van koningin Elizabeth met veel interesse. "Het is voor ons een bijzondere dag, we kijken wat we van deze uitvaart kunnen leren."

Lees meer over
DelaMonutaBegrafenisOverlijden koningin ElizabethEditie NL Link in bio