Oekraïne

Ton uitgeloofd voor MH17-verdachte Igor Girkin: kan hij worden uitgeleverd?

·Aangepast:
© ANP fotoTon uitgeloofd voor MH17-verdachte Igor Girkin: kan hij worden uitgeleverd?
RTL

Oekraïne heeft 100.000 dollar uitgeloofd voor de overdracht van de Rus Igor Girkin. Het land wil hem hebben vanwege zijn daden in de oorlog tegen Oekraïne. Maar Nederland wil hem ook graag hebben, om hem te vervolgen voor zijn vermeende rol bij de MH17-vliegramp. Wie gaat hem krijgen wanneer hij gevonden wordt?

De Rus Igor Girkin wordt in Nederland gezien als een van de vier hoofdverdachten in het MH17-proces. Het Nederlandse OM heeft levenslang tegen hem geëist. De uitspraak in deze zaak vindt plaats op 17 november aanstaande. Maar zolang Girkin niet gevonden wordt ontloopt hij een eventuele gevangenisstraf.

Toch blijven de nabestaanden van de MH17-ramp hoop houden. "De wonderen zijn de wereld nog niet uit", zegt Piet Ploeg, voorzitter van de Stichting Vliegramp MH17 tegen Editie NL. "Het mooiste zou zijn als Girkin hier in Nederland in de rechtszaal zit bij de uitspraak. Voor het rechtvaardigheidsgevoel. Maar ze moeten hem eerst te pakken zien te krijgen."

Oekraïne looft ton uit voor MH17-hoofdverdachte: 'Goede zaak'
Lees ook

Oekraïne looft ton uit voor MH17-hoofdverdachte: 'Goede zaak'

Om de kans op de arrestatie van Girkin te vergroten heeft Oekraïne dus een ton uitgeloofd voor diegene die hem overdraagt aan het leger. En als hij dan gevangen wordt genomen dan is de kans groot dat hij aan Nederland wordt uitgeleverd. Advocaat van het Internationaal Strafhof in Den haag Gert-Jan Knoops legt uit hoe dat zit.

"Ons arrestatiebevel lag als eerste op tafel. Normaal gesproken gaat het dan zo dat – tenzij anders is afgesproken – het land dat als eerste het bevel heeft liggen, de verdachte krijgt. Dit zijn Europese afspraken en die gelden ook voor Oekraïne."

Voor Igor Girkin liggen er nu twee arrestatiebevelen op tafel: ook Oekraïne zoekt hem . "Normaal gesproken zou Nederland dus voorrang krijgen, omdat ons bevel er langer ligt. Maar het Openbaar Ministerie kan ook andere afspraken maken met het Openbaar Ministerie van Oekraïne." Want zij willen hem natuurlijk ook graag hebben, ze hebben niet voor niets een ton op zijn hoofd gezet.

'Hoe groot is de kans dat hij herkend wordt?'

"Maar de ervaring uit het verleden leert dat dit soort beloningen er niet voor zorgen dat iemand sneller in de rechtszaal komt", gaat Knoops verder. "Bij het Joegoslaviëtribunaal zijn er ook beloningen uitgeloofd bijvoorbeeld maar dat hielp uiteindelijk ook niet." Daarnaast is het ook praktisch lastig om hem gearresteerd te krijgen denkt Knoops. "Hoe groot is de kans dat hij wordt herkend? Girkin zit aan het front en daar zijn nauwelijks nog burgers. Dus wie gaat hem aangeven?"

Reactie Landelijk Parket

Het Openbaar Ministerie laat in een reactie aan Editie NL weten: "Girkin staat sinds de vervolgbeslissing in de strafzaak MH17 op de internationale opsporingslijst. Mocht hij in Oekraïne worden aangehouden, dan zullen wij om zijn uitlevering vragen."

  

Lees meer over
MH17MH17-proces