Record verbroken

Het leven van Lars is al 81 dagen non-stop te volgen via livestream: 'Soms eenzaam'

·Aangepast:
Het leven van Lars is al 81 dagen non-stop te volgen via livestream: 'Soms eenzaam'
RTL

Van het opvouwen van de was tot het vieren van de 11e van de 11e. Lars Godschalk geeft al bijna drie maanden zijn leven bloot via een livestream op het platform Twitch. Daarmee heeft de 25-jarige man uit Breda het Nederlandse record van de langste livestream ooit verbroken. "Mijn volgers bepalen hoelang ik door moet gaan."

Wat begon als een grap, is volgens Lars aardig uit de hand gelopen. "Je kunt mij 24/7 online volgen, zelfs als ik aan het slapen ben staat de stream aan en op mij gericht", vertelt hij aan Editie NL.

Zijn livestream op het online platform Twitch – waar ook veel andere streams te volgen zijn – is erg populair. "Ik heb al rond de 500 duizend weergaven. Dat is voor dit platform erg veel." Hij staat op de tweede plek van meest bekeken streams van het moment in Nederland.

© Lars Godschalk

Lars heeft het vorige Nederlands record van 78 dagen verbroken. "Ik was niet van plan om zo lang door te gaan. Maar toen ik uiteindelijk dicht bij het record kwam, dacht ik: nu ga ik niet stoppen."

Volgers bepalen

Dat hij al zo lang bezig is, heeft hij te danken aan zijn volgers en abonnees. "Zij bepalen hoelang ik door moet gaan." Boven in het scherm staat een timer. Hoe meer geld er gedoneerd wordt, hoe meer de tijd verlengd wordt. "Iedereen kan zelf bepalen hoeveel hij of zij wil doneren."

Zelf zegt hij het niet te doen voor het geld. "Ik verdien per uur niet eens het minimumloon", vertelt Lars. "Maar ik wilde kijken hoe ver ik kon komen en of ik dit mentaal en fysiek wel aan zou kunnen."

Mentaal zwaar

Dat onbekende mensen dag in dag uit kunnen zien naar wat hij doet, valt Lars soms zwaar. "Ook al laat ik de momenten dat ik douch en naar de wc ga niet zien: mijn privacy is verder wel weg. En soms wil ik gewoon even snel eten maken. Dan kost het veel tijd om eerst de camera te verplaatsen. Ik mis het soms ook wel om een avondje op de bank te hangen en niet met die stream bezig te zijn", vertelt hij. 

Om het huis te kunnen verlaten heeft hij een tas waar zijn camera in kan. "De accu gaat ongeveer vier uur mee, dus ik kan nooit lang weg", vertelt Lars. Daardoor zit hij veel alleen thuis. "Je mist toch bepaalde dingen. Zo heeft een vriend een tijd geleden een huis gekocht, maar daar ben ik nog steeds niet op bezoek geweest." Ook naar de sportschool gaan – wat hij veel deed – doet hij niet meer. "Dat merk ik wel aan mijn lichaam."

Maar hij ziet ook voordelen. "Ik heb een leuke band opgebouwd met mijn abonnees en mijn kanaal is ook erg gegroeid", vertelt hij. "Ik was onlangs jarig en toen kreeg ik een video opgestuurd van mijn volgers om mij te feliciteren, dat was wel tof."

100 dagen het maximum

Lars is niet van plan nog maanden door te gaan. "Op een gegeven moment is het wel mooi geweest." Hij zou nog wel willen proberen om de 100 dagen te halen, maar meer ook niet. "Het ligt er ook aan hoe ik mij voel. De kerstdagen komen er ook weer aan en die wil ik natuurlijk wel vieren met mijn familie."

Lees meer over
Editie NL Link in bioTwitchSociale MediaStreamingdiensten