Aardbeving

'Steek je Turkse of Syrische buurman een hart onder de riem'

·Aangepast:
© Editie NL'Steek je Turkse of Syrische buurman een hart onder de riem'
RTL

Vraag eens wat vaker hoe het gaat met je Turkse of Syrische collega, buurman of kennis. Die oproep doet Inspraakorgaan Turken in Nederland (IOT), een stichting die de belangen behartigt voor Turken in Nederland. Ook steun vanuit de werkgever is gewenst. "Dit is het moment om als leidinggevende wat terug te doen."

Veel Turkse en Syrische Nederlanders hebben familieleden die getroffen zijn door de aardbevingsramp, of kennen mensen die zijn overleden. Zij kunnen je begrip hard gebruiken, vertelt Zeki Baran, voorzitter van het IOT. "Laat zien dat je medeleven toont, ook al praat je er maar kort over. Het helpt psychisch heel erg", zegt hij tegen Editie NL.

Dat geldt ook voor Turken en Syriërs die geen slachtoffers kennen. "Ook op hen kan de situatie een grote impact hebben. Het kost het tijd om de ramp in hun thuisland te verwerken." 

Aardbeving

De ramp van ruim een week geleden heeft ruim 35.000 mensen het leven gekost, en verwacht wordt dat het dodental zal oplopen tot boven de 50.000. In Nederland wonen bijna 430.000 mensen met een Turkse achtergrond en 126.000 met een Syrische achtergrond. Dat is ruim 3 procent van alle mensen die in Nederland wonen.

Bron: CBS

Veel Turkse en Syrische Nederlanders zijn nog altijd druk bezig om dingen op te sturen en contacten te leggen. "Ze zijn nog niet in staat om te verwerken wat er is gebeurd, want het is nog een chaos. Ook de beelden op tv zijn voor mensen heel heftig om te zien." Begrip voor de situatie is daarom volgens Baran heel erg welkom.

Tot nu toe ruim 65 miljoen euro naar Giro555 voor Turkije en Syrië
Lees ook

Tot nu toe ruim 65 miljoen euro naar Giro555 voor Turkije en Syrië

Naast een luisterend oor is ook steun vanuit de werkgever gewenst. Frank van de Laak, manager van irrigatie-onderdelenproducent Netafim, probeert zijn werknemers waar mogelijk bij te staan. "Hier is 50 tot 55 procent van de werknemers Turks. Wij helpen vanuit het bedrijf bijvoorbeeld om transporten te regelen en stellen dozen of plakband ter beschikking. We geven de werknemers ruimte en vrije tijd om te regelen wat ze nodig vinden."

Werknemer Ziya Safranti© Editie NL
Werknemer Ziya Safranti

Een enorme steun, zegt werknemer Ziya Safranti. Hij is zelf een inzamelingsactie gestart en heeft vrachtwagens vol spullen richting Turkije gestuurd. "Toen ik continu telefoontjes kreeg zei Frank van de Laak meteen: ga weg, doe wat je moet doen."

Vergoeding

De vrije dagen van de werknemers van Netafim worden vergoed. "Toen ik heel laat 's avonds vroeg of ik de volgende dag vrij kon nemen, zei hij: wat denk je zelf?", vertelt Safranti aan Editie NL. "Dat is heel fijn."

Van de Laak vindt deze aanpak niet meer dan normaal. "Mensen geven alles wat ze hebben voor ons bedrijf. Sommigen werken hier al ontzettend lang. Dit is het moment om als werkgever wat terug te doen. In dit soort extreme gevallen moet je extra warm zijn."

Lees meer over
Aardbeving Turkije en SyriëAardbevingenRampen en ongevallenNatuurramp