Hoofdwond

Aansteker gooien vanaf de tribune: 'Dit is echt levensgevaarlijk'

·Aangepast:
© ANP fotoAansteker gooien vanaf de tribune: 'Dit is echt levensgevaarlijk'
RTL

Een aansteker vanaf de tribune op het veld gooien, het lijkt onschuldig maar het kan grote gevolgen hebben. Dat bleek gisteren wel tijdens de wedstrijd Feyenoord - Ajax. Ajax-speler Davy Klaassens liep een hoofdwond op nadat hij door een aansteker werd geraakt. Wanneer een klein voorwerp vanaf een grote hoogte gegooid wordt, kan dat behoorlijk gevaarlijk zijn. "Een aanslag op iemands leven."

Dat de aansteker op Klaassens hoofd terecht kwam maakt het voorval volgens neurochirurg Wilco Peul van het LUMC extra gevaarlijk. "Het is echt afschuwelijk", zegt hij tegen Editie NL. "Als je van een afstand een voorwerp op je hoofd krijgt dan noemen wij dat 'hoog energetisch letsel', een hard voorwerp kan van een afstand echt hersenletsel veroorzaken."

Feyenoorders over aanstekerincident: 'Fans brengen club in diskrediet'
Lees ook

Feyenoorders over aanstekerincident: 'Fans brengen club in diskrediet'

Hij vindt het dan ook een ontzettend kwalijke actie. "Het kan gewoon echt een aanslag op iemands leven zijn. Onder de schedel zitten de hersenen, maar daar zit ook het hersenvlies en daar kunnen bloedingen ontstaan en dat is levensgevaarlijk."

Klaassens heeft volgens de neurochirurg geluk gehad dat de aansteker op het achterhoofd terecht kwam. "Daar is de schedel het dikst. Maar als de aansteker tegen de zijkant van het hoofd was gekomen dan had hij zelfs een scheur in het bot kunnen veroorzaken."

Een aansteker weegt niet heel veel, toch kan hij dus flinke schade aanrichten. Dat komt doordat hij met een flinke snelheid aankomt. Hoe hard dat gaat, ligt volgens hoogleraar theoretische natuurkunde Carlo Beenakker van de Universiteit Leiden aan verschillende factoren. "Het gaat vooral om de verticale snelheid", zegt hij tegen Editie NL.

20 tot 100 kilometer per uur

"De horizontale snelheid zorgt er alleen voor hoe ver hij van de tribune wordt geworpen, maar wanneer hij omlaag gaat dan valt hij steeds harder. Na een meter of 10/15 heeft hij een eindsnelheid bereikt. Dan zal hij - afhankelijk van de vorm van het voorwerp en invloeden als de vochtigheid van de lucht - met een snelheid van 20 tot 100 kilometer per uur inslaan." 

Ter vergelijking: een kogel slaat volgens Beenakker in met zo'n 1000 kilometer per uur. "Dus wat dat betreft is een aansteker geen moordwapen maar het is wel gevaarlijk en je moet er echt niet mee gooien."

Lees meer over
AFC AjaxEditie NL Link in bioFeyenoordAjaxVoetbal