Married At First Sight

Struikelblok in relaties: zit jij in dezelfde levensfase als je partner?

Door RTL··Aangepast:
Struikelblok in relaties: zit jij in dezelfde levensfase als je partner?
RTL

Je kent het wel; van die perfecte koppels die ontzettend goed matchen op papier, maar later toch uit elkaar groeien. Waar komt dat nou door? Volgens gedragsbioloog Patrick van Veen, bekend van ‘Married At First Sight’, heeft dat vaak te maken met de levensfase waarin iemand zich bevindt. Want als die levensfase niet aansluit bij de levensfase waarin je partner verkeert, ontstaan er vaak toch scheurtjes in die ooit zo fijne relatie…

In de serie ‘Zo vind jij de perfecte match’ legt gedragsbioloog Patrick van Veen van ‘Married At First Sight’ uit waar je op moet letten bij het vinden van de ideale partner. Deze keer kijkt Patrick naar de invloed van de levensfase waarin iemand verkeert.

 

Levensfases

Je leven is opgedeeld in verschillende levensfases. Je begint als zuigeling, dan word je peuter, kleuter, puber, volwassen en zo groei je je hele leven door tot aan de laatste fase: ouderdom. Maar er zijn ook verschillende tussenfases, met name tussen de 20 en 70 jaar. Deze levensfases zijn bepalend voor de match tussen jou en je partner. 

MAFS-koppel verwacht tweeling: 'Was een complete verrassing'
Lees ook

MAFS-koppel verwacht tweeling: 'Was een complete verrassing'

Kenmerken

De levensfase waarin je zit heeft bepaalde kenmerken, denk daarbij bijvoorbeeld aan je woonsituatie, studie, kinderwens of carrière. Woon je alleen of samen? Of heb je kinderen die bij je wonen? Het kan zo zijn dat je bezig bent met een studie maakt of juist denkt: ‘Die carrière, daar ben ik klaar mee. Ik ga lekker met pensioen!’ En de vraag die ook nog wel eens wordt ontweken: heb je een kinderwens? Deze vragen over de toekomst zijn typerend voor de levensfase waarin je zit.

Starters en laatbloeiers

Twee type mensen die in de tussenfase op zoek zijn naar de liefde zijn starters en laatbloeiers. De starters zijn meestal net klaar met hun studie, hebben misschien net hun eerste huisje en willen vaak beginnen aan een serieuze relatie. De kinderwens is er meestal ook wel, maar dat mag nog wel even wachten. Dit is een periode van ontdekken en kijken wat er goed bij je past.

De laatbloeiers hebben vaak al een paar jaar carrière achter de rug en zijn vooral bezig met settelen. De kinderwens is in deze fase sterker. Het krijgen van een baby hoeft opeens geen tien jaar meer te duren, maar is in de komende jaren al wenselijk. Deze fase komt voornamelijk voor bij dertigers en ouder. Veel ‘laatbloeiers’ voelen in deze fase de klok tikken

 

Herstarters en gepensioneerden

Nog twee types die op zoek zijn naar de liefde: herstarters en gepensioneerden. Herstarters zijn mensen die al een (lange) relatie achter de rug hebben, vaak ook kinderen hebben en op zoek zijn naar een nieuwe partner. In de laatste fase zijn gepensioneerden. Deze mensen zijn op zoek naar een partner om nog zo lang mogelijk er samen een leuke tijd van te gaan maken.

Zelf ontdekken

In welke fase zit jij? Ben jij helemaal gefocust op het maken van carrière? Of misschien wil je later beslist een kindje. En dus ook niet geheel onbelangrijk: in welke levensfase bevindt jouw partner zich? Het is essentieel dat je dezelfde verwachtingen hebt als je partner over de toekomst. Zo komen jullie niet voor verrassingen te staan die kunnen leiden tot een relatiebreuk.

Kortom, het blijkt dus dat het niet zozeer om het leeftijdsverschil gaat, maar het veel belangrijker is dat jullie in dezelfde levensfase verkeren en de plannen voor de toekomst op elkaar aansluiten. Het goede nieuws hiervan? Je kunt de markt dus nog iets verbreden! Leeftijd is inderdaad maar een getal.

Wil je meer zien van Patrick van Veen? Kijk dan iedere dinsdagavond om 20.30 naar 'Married At First Sight' bij RTL 4 of kijk de aflevering alvast vooruit bij Videoland