Married At First Sight

Feit of fabel in de liefde: trekken tegenpolen elkaar aan?

Door RTL··Aangepast:
Feit of fabel in de liefde: trekken tegenpolen elkaar aan?
RTL

In de zoektocht naar liefde zeggen experts vaak dat ‘opposites attract’, ofwel: tegenpolen trekken elkaar aan. Maar is dat ook echt zo? Het antwoord op deze vraag is nog niet zo simpel…

In de serie ‘Zo vind jij de perfecte match’ legt gedragsbioloog Patrick van Veen van ‘Married At First Sight’ uit waar je op moet letten bij het vinden van de ideale partner. Deze keer vertelt Patrick alle ins en outs over de aantrekkingskracht tussen tegenpolen.

 

Tegenpolen

Laten we eerlijk zijn: als twee hele dominante personen een relatie beginnen, is het bij het bijna gedoemd om te mislukken. Beiden willen achter het stuur zitten, zowel letterlijk als figuurlijk. Maar als we een heel meegaand en onderdanig persoon naast een dominant persoon zetten, wil de dominante persoon op een gegeven moment juist weer wat meer pit van de ander zien. De wensen voor een avondje uit samen kunnen enorm verschillen; de één wil op vrijdagavond op stap, terwijl de ander lekker thuis op de bank wil blijven. Klinkt dit bekend in de oren? Dan kan het goed zijn dat jij en je partner tegenpolen van elkaar zijn.

Op zoek naar de perfecte match? Zo helpt vingerlengte bij het vinden van de ware
Lees ook

Op zoek naar de perfecte match? Zo helpt vingerlengte bij het vinden van de ware

Niet té verschillend

Twee tegenpolen bij elkaar kan een succes zijn, maar er zit een bepaalde marge aan. Partners mogen verschillend zijn. Sterker nog, het is juist goed om verschillend te zijn! Daarmee vul je elkaar aan. Tegelijkertijd moet je niet té verschillend zijn, want dit kan zorgen voor conflicten. Het lastige is dat de marge niet te meten valt. De tool die je hiervoor nodig hebt is jarenlange ervaring en zelfs dan is het lastige wetenschap.

Eigen onderzoek

Je kunt zelf nagaan wie van jullie de dominante persoon is. Wie zit er bijvoorbeeld altijd achter het stuur, of juist ernaast en kan het rijgedrag van de ander dan alsnog absoluut niet loslaten? Je kent het wel: aanwijzingen geven, op een onzichtbare rem trappen en misschien zelfs het stuur willen overnemen. Autorijden kan voor heel wat koppels een regelrechte crime zijn.

Wie maakt de meeste keuzes binnen jullie relatie? Uiteraard kan het ook dat de verdeling gelijk is en dat jullie niet zo heel erg verschillen. In beide gevallen kan het botsen en het belangrijkste is: een beetje botsen hoort erbij. Daarvoor hoef je niet meteen op zoek naar een andere partner. Kortom, het is inderdaad een feit: opposites attract, zolang jullie maar wel met elkaar de juiste balans weten te vinden…

Wil je meer zien van Patrick van Veen? Kijk dan iedere dinsdagavond om 20.30 naar 'Married At First Sight' bij RTL 4 of kijk de aflevering alvast vooruit bij Videoland.