Married At First Sight

Liefdesles: waarom willen vrouwen graag een langere partner?

Door RTL··Aangepast:
Liefdesles: waarom willen vrouwen graag een langere partner?
RTL

‘Gelukkig is hij langer dan ik!’, je hebt het vast weleens gehoord wanneer iemand een nieuwe vlam aan de haak heeft geslagen. Het lijkt tegenwoordig bijna een eis voor de goedkeuring. Waarom is dit toch zo belangrijk?

In de serie ‘Zo vind jij de perfecte match’ legt gedragsbioloog Patrick van Veen van ‘Married At First Sight’ uit waar je op moet letten bij het vinden van de ideale partner. Deze keer zoomt Patrick in op fysieke kenmerken.

Attractiviteit: zoeken we een partner die net zo knap is als onszelf?
Lees ook

Attractiviteit: zoeken we een partner die net zo knap is als onszelf?

Fysieke kenmerken

Uit onderzoek blijkt dat partners die qua fysieke kenmerken op elkaar lijken vaak een betere match zijn dan partners die qua fysieke kenmerken niét op elkaar lijken. Denk daarbij bijvoorbeeld aan het BMI, de lengte of de schoenmaat. En niet alleen dat, ook de verhoudingen zijn van belang. Staat bijvoorbeeld de lengte in verhouding met het gewicht of juist helemaal niet?

Het matchen is daarom grotendeels een kwestie van letterlijk passen en meten. Let maar eens op bij ‘Married At First Sight’, de partners hebben vaak hetzelfde figuur en andere overeenkomende fysieke kenmerken. Ook kan je op televisie zien dat mannen vaak net wat langer zijn dan de vrouwen. Het antwoord op de brandende vraag ‘vinden vrouwen het belangrijk dat mannen een stukje langer zijn?’ is dus overduidelijk: ja, dat vinden ze!

Een kopie van onszelf

Waarom is dit toch zo belangrijk? Uit één van de theorieën blijkt dat mensen het grootste succes in het spel der verleiding hebben wanneer ze iemand uit dezelfde categorie als zichzelf zoeken. We zijn in de biologie ‘een beetje lui’ en zoeken daarom een partner die enigszins een kopie is van onszelf, waarbij je dus zowel qua attractiviteit als qua fysieke kenmerken op elkaar lijkt.

Hoe zit het met jou en je partner; zijn er grote verschillen? Raak vooral niet in paniek wanneer dat niet het geval is; soms is het de uitzondering die de regel bevestigt. En twijfel je als lange vrouw weleens of je wel hakken kan dragen wanneer je vriend niet zo lang is? Gewoon doen, het dragen van hakken wordt over het algemeen namelijk als zéér aantrekkelijk ervaren.

Wil je meer zien van gedragsbioloog Patrick van Veen? Kijk dan iedere dinsdagavond om 20.30 naar 'Married At First Sight' bij RTL 4 of kijk de aflevering alvast vooruit bij Videoland.