Etiquette

De vijf spelregels van... wielrennen

Door Hanneke Mijnster··Aangepast:
© iStockDe vijf spelregels van... wielrennen
RTL

 Het wemelt van de ongeschreven regels in het leven. Wetmatigheden die niemand je vertelt, maar waar iedereen een mening over lijkt te hebben. In deze rubriek nemen we iedere week een situatie of gelegenheid onder de loep: hoe hoort het daar eigenlijk? Deze week: de vijf spelregels van wielrennen.   

De situatie

Herfstzon in de rug, voor dag en dauw sjees je tussen de krakende velden met zo’n 30 kilometer per uur. Wielrennen is zo gek nog niet. Volgens de Fietsersbond zijn er zo’n 850.000 wielrenners in Nederland, en daarvan is 79 procent man. Maar, de vrouwen rukken op. Goed om te weten: welke wetten gelden er op de weg? 

De spelregels

1. Regel je route

Je kunt heus eens op de bonnefooi gaan touren, maar je koerst pas echt lekker als je van te voren een route uitstippelt. "Mijn routes maak ik vaak zelf via Strava Premium of zoek ik op via Komoot", zegt Kirsten Boerrigter van Fietsvrouwen. "Dit zijn twee fijne apps waar je veel inspiratie kunt vinden en gemakkelijk de routes kan overzetten op jouw fietscomputer. Soms denk ik 'ah ik rij gewoon en zie wel' maar eigenlijk vind ik dat altijd superirritant. Als mijn Garmin mij vertelt waar ik heen moet, kan ik onderweg veel meer genieten van de prachtige landschappen waar ik doorheen fiets."

De vijf spelregels van... stoppen met roken
Lees ook

De vijf spelregels van... stoppen met roken

2. Stop met die string

Een stevige sportbeha om de dames in bedwang te houden is een absolute aanrader, maar stop met die string. Een typische beginnersfout is volgens Boerrigter: je ondergoed aanhouden in je fietsbroek met zeem. "In een fietsbroek zit een goed zeem waardoor je geen ondergoed in je fietsbroek hoeft te dragen. Doe je dit wel, dan gaat het gigantisch schuren en dat in combinatie met het zweten, leidt dat tot onaangename verrassingen."

3. Houd de motor brandend

Een potje fietsen blijkt hartstikke goed voor de lijn. Je trapt zo’n 700 calorieën per uur weg, dus regelmatig een rondje polder zet zeker wel zoden aan de dijk. Toch is het slim om een natje en een droogje mee te nemen onderweg, weet Boerrigter. "Zorg dat je elke 45-60 minuten wat eet en drink een bidon water per uur. Je verbruikt best veel tijdens het fietsen, maar je moet de motor wel blijven vullen, anders krijg je een hongerklop. En neem van mij aan, dat wil je niet. Goed blijven eten zorgt ervoor dat het leuk blijft."

4. Mét pardon

Het allerbelangrijkste blijft dat je rekening moet houden met elkaar. Zowel de wielrenners, mountainbikers als de wandelaars. Probeer je soms te verplaatsen in de ander. Gebruik op tijd je bel of geef aan dat je er langs komt en ga er met een boogje langs. Het is en blijft een kwestie van geven en nemen. "Zelf zeg ik vaak 'pardon' als ik erlangs wil, omdat men vaak de bel niet hoort. Bij het passeren roep ik ook even 'dankjewel!' en vervolg mijn weg. Ik denk dat dat belangrijk blijft. Wielrenners zijn echt geen aso’s."

"Ik kan mij goed voorstellen dat sommige vinden dat wij te hard gaan op een fietspad, maar voor ons is dat ook niet altijd fijn. Op de gewone weg zijn we niet welkom. De hele zomer heb ik veel in het buitenland gefietst, Italië, Oostenrijk, Polen en Duitsland, waar dat wel veel gebeurt. Daar houdt men veel meer rekening met de wielrenner op de weg. Wij zitten vast met onze voeten aan de fiets, dat is iets wat weinig mensen beseffen. Het blijft een kwestie van geven en nemen en je verplaatsen in de ander. Het is allemaal niet zo moeilijk."

5. Show ‘t op je socials

Op apps zoals Strava houd je precies je route en je vorderingen bij. Leuk voor jezelf en voor anderen. En niet alleen om op te scheppen, maar juist ook om routes te tippen. Want het mooiste van fietsen is toch wel het genieten van wat je ziet.

Elke week 'Spelregels' volgen? Klik dan op de 'Spelregels'-tag hieronder en vervolgens op 'Volgen'.

Lees meer over
EtiquetteSpelregelsWielrennenFietsen