Etiquette

De vijf spelregels... onder de douche

Door Hanneke Mijnster··Aangepast:
© iStockDe vijf spelregels... onder de douche
RTL

Het wemelt van de ongeschreven regels in het leven. Wetmatigheden die niemand je vertelt, maar waar iedereen een mening over lijkt te hebben. In deze rubriek nemen we iedere week een situatie of gelegenheid onder de loep: hoe hoort het daar eigenlijk? Deze week: de vijf spelregels onder de douche.

De situatie

Sommigen gaan wel twee keer per dag, anderen alleen op vrijdag (ja echt). En vaak is het genot voor de een (lekker lang!) een irritatie voor de ander (veel te lang!). Maar wist je dat er ook voor die dagelijkse natte klets spelregels bestaan? Je leest ze hieronder.

De spelregels

1. Vergeet de shjjjj niet

Jongens, we kunnen hier lang of kort over praten, maar het is douche. Met c.h.e. Dus niet does. Maar doesjjjj. Doesjjjj. Met shjjjjj-klank. Bedankt.

De vijf spelregels van... surprises
Lees ook

De vijf spelregels van... surprises

2. Altijd even kloppen

"Mama, waarom heb jij je scheermes daar?" Het zal niet de eerste keer zijn dat je kleuter onaangekondigd de badkamer binnen bonjourt. Op slot draaien is een optie, maar dan blokkeer je meteen het ochtendritueel van je huisgenoten. En daarbij, zo preuts hoeft het allemaal niet meer toch? Kondig je komst gewoon even netjes aan met een klopje, dan is er niks aan de hand.

3. Badder met beleid

Ben je koud tot op het bot, dan is er niks lekkerder dan een warme douche. Schuimend kom je weer een beetje in het land der levenden. Maar toch, badder niet te lang en te heet. Of met te veel schuim. Want hoe zalig zacht het ook voelt, je huid krijgt er een optater van. Lange en vooral te warme douchesessies verwijderen de natuurlijke oliën van onze huid en kunnen huidproblemen zoals eczeem zelfs erger maken. Ook voor mensen die geen eczeem hebben, kan het irritatie veroorzaken. Bikkels onder ons willen nog wel eens, heel Wim Hof, ijskoud afdouchen. Goed voor de weerstand zo blijkt, maar maak van je temperatuur geen jojo.

4. Douche niet als het dondert

‘s Avonds voor het slapen nog even onder de warme straal is zalig, maar lees altijd even het weerbericht voordat je de kraan opendraait. Is er onweer op komst, houdt het dan bij een kattenwasje (snel even met een washandje), weten bliksemexperts. Water geleidt namelijk als een malle, dus mocht de bliksem inslaan in je huis dan wil je het gevaar niet zelf aftappen natuurlijk. Houd dus liever alle kranen dicht tijdens een potje natuurgeweld.

5. Pas op met die tweede straal

Ja, je kunt hier schijnheilig over doen, keurig netjes en alles, maar dikke kans dat jij ook wel eens een gele straal laat lopen onder de douche. Laten we de hygiëne even buiten beschouwing - spoelt weg dus kan best - maar plassen onder de douche is dus helemaal niet zo gezond. Vooral voor vrouwen niet. Het vrouwenlichaam is niet gemaakt om staand te plassen. Als je zit, ontspannen je bekkenbodemspieren en kan je volledig uitplassen, maar staand houden je spieren je overeind en dan ontspan je dus niet.

Bekkenfysiotherapeut Ylenia Degli Esposti zegt in Libelle: "Mannen kunnen makkelijker staand plassen omdat ze een andere anatomie hebben. Ze hebben een prostaat die de blaas ondersteunt, bij vrouwen is dit niet het geval. Echter wordt ook mannen aangeraden zittend te plassen." Als je het te vaak doet, kun je zelfs plasproblemen ontwikkelen, bijvoorbeeld dat je meteen voelt dat je moet plassen als je je handen wast. Wil je niet hoor. Voortaan dus toch maar wat beter plannen, dat badkamerbezoek.

Elke week 'Spelregels' volgen? Klik dan op de 'Spelregels'-tag hieronder en vervolgens op 'Volgen'.

Lees meer over
SpelregelsEtiquetteUiterlijke verzorging