Gezin

De opvoedkwestie: 'Mijn dochter heeft heimwee en kijkt op tegen hockeykamp'

Door Anne Broekman··Aangepast:
© Getty ImagesDe opvoedkwestie: 'Mijn dochter heeft heimwee en kijkt op tegen hockeykamp'
RTL

Een hockeykamp hoort iets leuks te zijn, maar Eefje’s negenjarige dochter heeft er nu al buikpijn van. Hoe kan Eefje haar helpen met haar heimwee?

Nadat het vorige seizoen niet doorging door corona, gaat Eefje’s dochter als het goed is dit jaar wel op hockeykamp: "Suze heeft alleen vreselijke heimwee, dat heeft ze altijd al gehad. Ze wil eigenlijk niet gaan. Ik sta in tweestrijd. Ik vind het heel zielig voor haar en wil haar 'beschermen', aan de andere kant vind ik het belangrijk dat ze zulke mooie ervaringen niet mist en dat ze leert die drempel over te gaan. Hoe help ik haar hierbij?"

De opvoedkwestie: 'Mijn zoontje (8) wil graag op ballet'
Lees ook

De opvoedkwestie: 'Mijn zoontje (8) wil graag op ballet'

Heimwee is oprecht verdriet en geen aanstellerij, benadrukt Annelies Bobeldijk van WOW! Opvoedcoaching: "Een kamp is erg spannend voor ieder kind, en voor kinderen met heimwee kan het echt onveilig voelen. Ter voorbereiding zou je kunnen gaan oefenen met een logeerpartijtje op een vertrouwd adres, bijvoorbeeld bij opa en oma of haar beste vriendinnetje."

"Hoe dan ook zou ik het kamp niet gaan vermijden, zo’n ervaring is erg belangrijk. Dus je kunt je kind zeker meesturen en het zelf laten ervaren. Benoem dat je dochter het spannend vindt en dat dit ook mag en logisch is, maar stimuleer haar om wel te gaan door de voordelen van zo’n kamp te belichten. Vertel bijvoorbeeld over je eigen ervaringen met een kamp vroeger. En praat er samen over, vraag je kind naar welke dingen er wél heel leuk zijn aan een kamp."

'Verwachten dat je kind drie dagen meegaat op kamp, is in sommige gevallen gewoon niet realistisch.'

Mocht je kind echt al weken van te voren buikpijn hebben, dan zijn er andere opties, tipt Bobeldijk. "Informeer of er ouderhulp nodig is, misschien kun je dan meegaan als begeleider. Spreek sowieso met de leiding af dat ze jouw kind niet onnodig laten aanmodderen."

"Als ze echt te verdrietig is door de heimwee, dan kun je afspreken dat je haar ’s avonds komt halen. Dus dat ze wel meedoet met het dagprogramma zodat ze de lol en activiteiten meemaakt, maar daar niet slaapt. De volgende ochtend kun je haar dan weer brengen. Verwachten dat je kind drie dagen meegaat op kamp en niet thuis slaapt, is in sommige gevallen gewoon niet realistisch."

Wil je geen aflevering van deze rubriek missen? Klik dan op de Opvoedkwestie-tag hieronder en vervolgens links bovenin op 'Volgen'. 

Lees meer over
De opvoedkwestieGezin