Etiquette

De vijf spelregels van… spullen lenen

Door Hanneke Mijnster··Aangepast:
© iStockDe vijf spelregels van… spullen lenen
RTL

 Het wemelt van de ongeschreven regels in het leven. Wetmatigheden die niemand je vertelt, maar waar iedereen een mening over lijkt te hebben. In deze rubriek nemen we iedere week een situatie of gelegenheid onder de loep: hoe hoort het daar eigenlijk? Deze week: de vijf spelregels van lenen.

De situatie

Lenen is het nieuwe bezitten, helemaal als je graag een beetje duurzaam wil doen. Maar wat kun je allemaal lenen? En hoe lang? En van wie? Wij zetten de mores op een rij.

De spelregels

1. Leen zo min mogelijk

Volgens Roel Wolbrink en Stefan de Vries, schrijvers van Het Blauwe Boekje, de stijlgids voor manieren, leen je het liefst zo min mogelijk. "Het kan je namelijk in grote problemen brengen. Van wie was dit boek ook alweer? Had ik die dikke auto nu van Nick of van Simon geleend?" Houd het zorgvuldig bij, desnoods in een Excelletje. Ook als uitlener trouwens.

De vijf spelregels van… besparen
Lees ook

De vijf spelregels van… besparen

2. Lenen is geven

Als het gaat om geld, kun je als vermogende partij beter alleen uitlenen wat je eigenlijk wil geven. De kans dat al je knaken terugkeren is namelijk klein. En ja, natuurlijk maak je afspraken over afbetalen en eventuele rente, maar schrijf het bedrag vooral af in je eigen boekhouding, dan valt het alleen maar mee als er nog iets terugkomt. Ben je zelf de lenende partij, maak er dan een kwestie van woord en eer van om op de juiste dag het juiste bedrag te betalen of af te lossen.

3. Slopen is kopen

"Maak je iets kapot dat je geleend hebt, dan moet je het vervangen", vertellen Wolbrink en De Vries. Logisch met een zaklamp, maar met een Lamborghini wordt dat al wat lastiger. "Ga met geleende spullen dus nog voorzichtiger om dan met je eigen spullen." Tegenwoordig zijn er steeds meer handige tussenvormen, zoals de Swappfiets waarbij je een fiets least en Felyx, waarbij je een scooter even kunt gebruiken en op een andere plek weer kunt achterlaten. Hebbie meteen een soort verzekering in je contract inbegrepen. Dat is natuurlijk heel fijn fijn, maar dan nog geldt: hou het wel ff netjes, ja? En zet die scooter terug op de plek waar je 'm haalde en niet ergens midden op een grasveld.

4. Uitlenen is een uitkomst

Je lievelingsboek leen je natuurlijk niet uit. Maar echt niet. Want: spelregel 2. Uitlenen kan echter ook een uitkomst zijn, want het ruimt zo lekker op, vinden Wolbrink en De Vries. Trek die zolder leeg, loos je schuur bij de buur. Heerlijk!

5. Voel aan wat je vraagt

Goed lenen betekent ook goed aanvoelen. Aan een vriend vragen of je twee weken met zijn luxe bak naar Spanje op vakantie mag, terwijl hij het dan al die tijd met jouw oude Duitser moet doen, is wellicht een te grote vraag. Iets lenen is oké voor kort en snel, maar pas op dat je niet overkomt als een krent die eigenlijk te gierig is om de luxeauto die je wenst te huren. Realiseer je ook dat wanneer je zelf iets leent, het lastiger is om op een later moment een leenverzoek te weigeren. Prima als je maat een paar dagen in je huis wil natuurlijk, maar je moet het zelf ook wel een gaaf plan vinden.

Elke week 'Spelregels' volgen? Klik dan op de 'Spelregels'-tag hieronder en vervolgens op 'Volgen'.

Lees meer over
EtiquetteGeldLenenSpelregels