Gezin

De opvoedkwestie: 'Mijn zoon Siem worstelt met de scheiding'

Door Anne Broekman··Aangepast:
© iStockDe opvoedkwestie: 'Mijn zoon Siem worstelt met de scheiding'
RTL

Nikkie is een jaar geleden gescheiden van haar man. Sindsdien is haar negenjarige zoon heel bang dat zijn moeder iets ergs overkomt. Hoe kan ze hem helpen?

Het doet Nikkie veel verdriet om haar zoon zo te zien worstelen met de breuk. Zeker nu hij een soort verlatingsangst lijkt te hebben ontwikkeld: "Vorig jaar zijn mijn man en ik uit elkaar gegaan. Dit was natuurlijk een pittige tijd voor onze zoon. Ik heb geprobeerd om zoveel mogelijk rust en stabiliteit voor Siem te behouden, maar kon helaas niet voorkomen dat er toch wat grote veranderingen zijn geweest.

Ik dacht dat we nu in rustiger vaarwater waren, maar het valt me de laatste tijd op dat Siem heel angstig is als ik de deur uitga. Hij is bang dat ik bijvoorbeeld een ongeluk krijg en doodga. Dan staat Siem snikkend bij de deur. Hoe gaan we hiermee om?"

De opvoedkwestie: 'Mijn dochter is zenuwachtig voor het afzwemmen'
Lees ook

De opvoedkwestie: 'Mijn dochter is zenuwachtig voor het afzwemmen'

Hoe hard je als ouder ook je best doet om te schade te beperken, een scheiding heeft impact op een kind en vooral op het gevoel van veiligheid en geborgenheid, zegt kindercoach Janina Dubbeld van praktijk De Vuurtoren: "Voor een kind is het vanzelfsprekend dat papa en mama samen zijn, dat is zoals het 'hoort' en zo is het ook lang geweest.

Dit is een stilzwijgend vertrouwen dat kinderen hebben. Ze bouwen er onbewust een groot deel van hun veiligheid op. Als dit fundament opeens aan diggelen ligt, want zo heftig kan het echt ervaren worden, dan is al het andere wat eerder vanzelfsprekend veilig was, ook opeens twijfelachtig", legt Dubbeld uit.

Verlatingsangst

Oftewel: door een scheiding durven kinderen niet meer te geloven dat alles zomaar altijd goed zal zijn. Een vorm van verlatingsangst is helemaal niet zo vreemd, zegt de kindercoach: "Eerder werd er niet getwijfeld aan papa en mama voor altijd samen, en dat bleek niet waar te zijn. Dus wie zegt een kind dat de aanname dat mama heus wel terugkomt wel terecht is?"

Neem deze gevoelens serieus, adviseert coach Dubbeld: "Erken zijn angst en toon begrip voor zijn onzekerheid. Maak het echter ook niet groter dan nodig en ga wel gewoon de deur uit. Stel hem gerust door een reëel beeld te schetsen van wat je gaat doen en wat je zult doen om goed voor jezelf te zorgen. Doe geen toezeggingen die je niet kunt waarmaken."

Magisch kindbeeld

"Erkenning is belangrijker dan geruststelling. Wat ook kan meespelen, is een belangrijke ontwikkelingsfase die hoort bij een kind rond de negen jaar. Rond deze leeftijd verdwijnt het 'magische kindbeeld' waarin de wereld een vrolijke speeltuin is en komt het besef van onze sterfelijkheid in hun bewustzijn.

Dat is veel om te dragen voor een kind en kan verlatingsangst triggeren. Steun je kind in deze fase. Knuffel waar je knuffelen kunt, troost waar je troosten kunt en laat los wat je loslaten kunt."

 

Wil je geen aflevering van deze rubriek missen? Klik dan op de Opvoedkwestie-tag hieronder en vervolgens links bovenin op 'Volgen'.

Lees meer over
De opvoedkwestieGezinEchtscheiding