RECEPT: Tomaat-kervelsoep met een pantosti en vlaflip

Het is weer makkelijke maandag! Vandaag maakt Hugo allerlei lekkers uit Brabant. Te beginnen met oma's ambachtelijke kervelsoep, gepaard met een rijkgevulde pantosti en om het af te maken een vlaflip met rabarbercompote.
Kervelsoep van oma Kennis
- Soep 4 personen
- Bereiding circa 35 minuten
Ingrediënten
- 1 prei
- 1 winterpeen
- 1 venkel
- 30 g roomboter
- 1 grote bos kervel
- 1 bos peterselie
- 1 klein blikje tomatenpuree
- 3 tomaten
- 1,5 liter krachtige runderbouillon
- 300 g half-om-half-gehakt
- zout en peper
- snufje nootmuskaat
Tosti’s met abdijkaas en gekaramelliseerde rode ui
- Brood 4 personen
- Bereiding circa 15 minuten
Ingrediënten
- 1 grote rode ui
- roomboter
- zout en peper
- 8 wat dikker gesneden boterhammen
- 200 g (Brabantse) abdijkaas
- 4 plakken achterham
Vlaflip
- Nagerecht 4 personen
- Bereiding circa 10 minuten
Ingrediënten
- 500 ml vanillevla
- 500 ml volle yoghurt
- 150-200 g rabarbercompote (zie recept)
- paar verse aardbeien en munt voor garnering
Rabarbercompote
- Compote
- Bereiding circa 15 minuten + afkoelen
Ingrediënten
- 800 g rabarber
- 200 g (vanille)suiker

Kervelsoep
Maak de prei, peen en venkel schoon. Schil de peen met een dunschiller en snijd de groentes in stukjes.
Verwarm de boter in de pan en bak de groentes tot de suikers in de groentes gaan karameliseren. Zodra de groentes een beetje bruin kleuren, weet je dat het zo ver is.
Als de groentes karameliseren doe je de tomatenpuree erbij. Door de tomatenpuree mee te bakken, ontzuur je deze een beetje. Op deze manier gaat de ergste zuurheid eruit, maar de lekkere tomatensmaak blijft.


Snijd de tomaten in stukken en doe deze bij de andere groentes. Snijd de kervel en voeg de helft van de kervel toe. Roer alles goed door elkaar.
De andere helft van de kervel voeg je later toe, zodat deze vers blijft. Als alles goed gebakken is, blus je de groentes af met de bouillon.
Pak het gehakt en voeg hier zout, peper en eventueel nootmuskaat aan toe. Rol balletjes van het gehakt in de grootte die jij graag wil. Voeg de balletjes toe aan de soep en laat ze langzaam meegaren.
Roer alles goed door elkaar en laat de soep 10-15 minuten staan op laag vuur. Voeg zout en peper toe naar smaak.


Tosti voorbereiden
Hugo maakt een heerlijke pantosti met daarop gekarameliseerde ui.
Snijd de ui in ringen en bak deze aan in boter. Laat ze even zweten op laag vuur, en bak ze daarna op hoog vuur zodat ze zacht worden en gaan karameliseren. De tosti's zelf bak je pas op het laatste moment, zodat je ze warm en knapperig kunt serveren.
Rabarbercompote maken
Terwijl de uien op het vuur staan kun je ook vast beginnen aan de rabarbercompote. Snijd de rabarber in stukken van ongeveer een halve centimeter en doe deze in een pan. Voeg de vanillesuiker toe en een klein scheutje water. Roer alles goed door elkaar.
Laat dit geheel 5-10 minuten pruttelen en dan ben je ready to go!
Wist je dat? We behandelen rabarber als fruit, maar het is eigenlijk een seizoensgroente! Het is een meerjarige plant met een hele diepe wortel: sommige planten gaan wel tot anderhalve meter diep de grond in.

Tosti's bakken
Besmeer het brood met roomboter en beleg het met kaas, ham en de gekarameliseerde ui. Bak de tosti in een koekenpan, grillpan of tosti-ijzer.
Tip: smeer ook wat boter op de buitenkant van de boterhammen. Superlekker!

Aan tafel
Schep de kervelsoep in soepkommen of -borden en strooi er nog wat verse kervel overheen. Haal de tosti's uit de pan en leg ze op een apart bord.
Om het dessert af te maken, schep je wat van de knalroze rabarbercompote in een glas. Schep daar bovenop wat vanillevla, afgetopt met yoghurt en verse aardbeien. Garneer met een blaadje munt.
Eet smakelijk!



De uitvoering van dit recept op je gemakkie terugkijken? Je ziet het allemaal in aflevering 61 op Videoland!