Zeer zorgelijk

Wereldgezondheidsorganisatie: 'Tachtig procent van jongeren beweegt te weinig'

Door RTL Nieuws / ANP··Aangepast:
© ANPWereldgezondheidsorganisatie: 'Tachtig procent van jongeren beweegt te weinig'
RTL

Meer dan tachtig procent van de tieners tussen de 11 en 17 jaar beweegt niet voldoende. Ze brengen hun eigen gezondheid in gevaar, door voortdurend op een scherm te kijken en minder dan één uur per dag te bewegen.

Dat blijkt uit een gigantisch onderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie onder 1,6 miljoen tieners uit 146 landen. De cijfers zijn gebaseerd op enquêtes die zijn afgenomen in 2016.

'Kinderen moeten meer bewegen'
Lees ook

'Kinderen moeten meer bewegen'

'Meer doen om jongeren in beweging te krijgen'

Vooral meisjes bewegen niet genoeg. In 27 landen zou maar liefst 90 procent van alle meisjes niet genoeg bewegen. Er zijn slechts vier landen waar meisjes meer bewegen dan jongens: in Afghanistan, Samoa, Tonga en Zambia.

De Wereldgezondheidsorganisatie zegt dat er snel actie nodig is om de tieners in de benen te krijgen. "We moeten absoluut meer doen om deze jongeren aan het bewegen te krijgen, of we moeten accepteren dat deze jongeren een zeer somber gezondheidsbeeld staat te wachten."

Gigantische invloed op gezondheid

De organisatie waarschuwt dan ook: dat jongeren weinig bewegen is niet alleen voor henzelf slecht. Ook ouders, het zorgsysteem en de maatschappij worden er door beïnvloedt. "Dit is geen goed begin van het leven van deze tieners", zegt een van de betrokken onderzoekers in The Guardian.

De technologische ontwikkelingen hebben ieders leven verandert, beamen de onderzoekers. "We slapen minder, zitten meer, wandelen minder vaak, pakken vaker de auto en zijn veel minder lichamelijk actief. Dat kan allemaal een gigantische invloed hebben op onze gezondheid."

De gevaren van veel zitten: een pijnlijke rug, stijve nek, hoofdpijn en pijnlijke schouders. Deze pop laat zien wat de gevolgen kunnen zijn.
Lees meer over
GezondheidsorganisatiesSportObesitas