Nieuws

Werkgevers over ouderschapsverlof: 'Dit kunnen we prima zelf'

Door Suzanne Blotenburg··Aangepast:
© ANPWerkgevers over ouderschapsverlof: 'Dit kunnen we prima zelf'
RTL

De verschillende regels voor ouderschapsverlof zijn onoverzichtelijk, vindt de SER. Er moet één regeling komen voor zowel moeder als partner: zes weken betaald verlof, bekostigd uit algemene middelen. 'Ouderwets', roepen verschillende werkgevers.

De Sociaal Economische Raad (SER), een orgaan van werkgevers en werknemersorganisaties waaronder VNO-NCW, MKB Nederland en FNV, bracht het advies vandaag uit aan de regering. Het weegt zwaar, maar hoeft door het kabinet niet te worden opgevolgd.

"Zowel werknemers als werkgevers scharen zich achter het advies", zegt een woordvoerder van werkgeversorganisatie VNO-NCW. Dat zou betekenen dat er draagvlak is voor het beleid en het niet verstandig is om het te negeren. De Tweede Kamer heeft bovendien zelf om het advies gevraagd.

Eerste levensjaar

De SER wil dat het ouderschapsverlof, dat los staat van het zwangerschapsverlof, vooral wordt opgenomen in het eerste levensjaar van het kind, door beide ouders.

Verlof voor beide ouders zou er volgens onderzoek toe leiden dat moeders meer deelnemen aan de arbeidsmarkt: ze hebben vaker een baan en het aantal moeders met deeltijdbanen stijgt. Bovendien geeft het partners de kans om meer bij te dragen aan de cruciale eerste zorg voor het kind.

'Advies staat ver van de realiteit'

De hogere participatiegraad is goed voor de economie, zeggen de instanties. Daarom zouden de kosten voor het verlof met belastinggeld moeten worden betaald. De betaling uit algemene middelen maakt het ook mogelijk om een zelfde regeling voor zzp'ers te faciliteren.

"Ik ben absoluut geen fan van dit advies", zegt Hans Biesheuvel van ondernemersorganisatie ONL in een reactie. "Het staat ver af van de realiteit. Nederland bestaat voor het grootste deel uit kleine bedrijven en daar wordt het onderling al prima geregeld."

'Te veel regeldruk'

Volgens de voorman hebben ondernemers de overheid niet nodig. "Het opleggen van regels brengt weer een enorme last met zich mee. Veel ondernemers zeggen dat ze bijna geen zin meer hebben om werkgever te zijn door alle regeldruk."

De kosten komen volgens Biesheuvel ook terecht op het bord van de werkgever. "De kosten worden indirect toch wel doorberekend met hogere belastingen", vreest hij. "Dit advies is ouderwets. Ik heb zelf drie dochters en als ik tijd nodig heb is dat geen probleem."

Vrij omgaan met verlof

Monique Ansink, directeur van Excellent Products, een fabrikant van onder meer spanbanden en sleepkabels met fabrieken in Nederland en Vietnam, beaamt dat. "Wij volgen ook niet helemaal het stramien, maar gaan vrij om met verlof. We werken niet met vrije dagen; als je in ons bedrijf tijd nodig hebt voor je kind, dan neem je dat."

Ansink vindt het een goede zaak dat de SER de discussie over gedeelde zorgtaken aanzwengelt, maar denkt ook dat bedrijven dit prima zelf kunnen regelen en er ook aan mee kunnen betalen. "Met wie heeft de SER gesproken? 70 procent van onze medewerkers is vrouw en de nieuwste generatie ouders deelt de zorgtaken zelf al voldoende."

'Velen zijn blij om te werken'

Ansink, zelf ook moeder, denkt dat weinig mensen zes weken thuis willen zitten met een baby. "Dat is helemaal niet per se leuk. Veel mensen zijn blij om weer te werken. Daarbij wil je als het kind wat ouder is ook wel eens een dag vrij om dingen te regelen."

Het draait volgens haar vooral om zélf kunnen kiezen wanneer je vrij neemt. "In Vietnam werken bijna alle vrouwen fulltime, omdat de zorgtaken verdeeld worden in de familie. Daar heb je als vrouw bijna meer gelijke kansen dan hier."

Lees meer over
SERVaderschapsverlof