Westvleteren-bier tegen 'exorbitante prijzen' verkocht, broeders boos

De monniken van de Sint-Sixtusabdij zijn niet te spreken over de stunt van supermarkt Jan Linders om hun bier te verkopen tegen 'woekerprijzen'. De supermarktketen verkoopt eenmalig 300 kratten - of 7200 flesjes - van het bier uit Westvleteren voor 10 euro per flesje.
"Dit soort praktijken strookt niet met de waarden en visie van de abdijgemeenschap", zegt woordvoerder Yves Panneels van de Sint Sixtusabdij. Er zijn strenge regels omtrent de koop en de verkoop van het bier, en volgens Panneels heeft Jan Linders zich daar niet aan gehouden.
Beperkte voorraad
Het bier uit Westvleteren geniet een hoog aanzien onder liefhebbers en de vraag is enorm. Veel groter dan het aantal flesjes dat jaarlijks gebrouwen wordt. De enige manier om aan het bier te komen is doorgaans door te reserveren via de enige 'bestellijn' van de abdij, die vaak bezet is.
LEES OOK: Hoe monniken zichzelf bedruipen met het beste bier ter wereld
De abdij verkoopt maximaal twee kratten per persoon per twee maanden. "Het is echt voor persoonlijk gebruik", benadrukt Panneels. "Het is jammer dat wij moeten vernemen dat Jan Linders een platvloerse reclame-actie doet met ons bier en dat men dan zegt dat ze daar toestemming voor hebben. Er is nooit contact geweest met de supermarkt."
'Geen maximale winst of productie'
Panneels spreekt dan ook van een 'smokkel-operatie'. "De monniken streven niet naar winstmaximalisatie of productiemaximalisatie, ze brouwen het bier voor het levensonderhoud. Ze kunnen veel meer produceren, maar dat doen ze bewust niet. Het strookt niet met de leer."
Dat is ook de reden dat ze de verkoop per klant laag houden. "We doen dat om zoveel mogelijk mensen van het bier te laten genieten", zegt Panneels. Hij is ook niet te spreken over de prijs die Linders hanteert.
'Exorbitante prijzen'
"Dat is exorbitant. We willen dat mensen het bier kopen tegen een eerlijke prijs. Bij de abdij koop je het voor 35 tot 45 euro per bak van 24 flesjes, nu betaal je 240 euro voor een bak. Dat zien we niet graag. Het zijn kleine flesjes, dus dit is gigantisch duur." Panneels zegt dat de abdij met Jan Linders in gesprek wil 'om dit soort praktijken te voorkomen'.
Een woordvoerder van Jan Linders was niet direct bereikbaar voor commentaar. Tegen De Limburger zegt ze dat de supermarkt ‘via partners’ aan het bier is gekomen. Er zou weinig marge op zitten.
Bier voor bouwvakkers
De oorsprong van het bier is te vinden in 1831, toen de nieuwe Sint-Sixtusabdij gebouwd werd in het dorpje Westvleteren. Bouwvakkers hadden volgens het afgesproken contract recht op twee glazen bier per dag. Om de kosten voor de bouw enigszins te beperken, besloten de paters zelf te gaan brouwen. Later ging men dat doen voor het eigen onderhoud.