Gezin

'Mijn sikkeneurige schoonzus verpest de sfeer.' Hoe krijg je toch een ontspannen kerst?

Door RTL Nieuws / Lisa Boerop··Aangepast:
© Getty'Mijn sikkeneurige schoonzus verpest de sfeer.' Hoe krijg je toch een ontspannen kerst?
RTL

Met gescheiden ouders of een grote familie kunnen de kerstdagen een flinke uitdaging zijn. Dat lieten onze lezers ons weten op Facebook. "Ik kom dagen tekort", zegt Charissa. Hoe zorg je ervoor dat je met een grote familie toch een ontspannen kerst hebt?

Lezeres Angela heeft het druk met kerst: "Ik woon met mijn vriend bij mijn schoonouders en mijn ouders zijn gescheiden. Je raadt het al: voor ons zijn er niet genoeg kerstdagen. Drie families in twee dagen proppen is als hogere wiskunde."

Niet gek dus dat de kerstdagen voor veel mensen erg stressvol zijn, zegt familiepsycholoog Dave Niks. "Kerst is vaak een logistieke uitdaging, en het is ook nog eens het einde van het jaar, dus op het werk is het drukker dan normaal. Daarnaast hebben door Sinterklaas veel mensen al een drukke tijd met familie achter de rug, en vaak zijn de kinderen ook nog eens moe omdat ze aan vakantie toe zijn."

Familieruzies aan het kerstdiner

"Tel daar nog eens bij op dat je dan ook nog eens een paar avonden achter elkaar gezellig moet zijn met je familie, en je hebt het perfecte recept voor een overspannen kerst en familieruzies. Zaken die misschien al langer onder de oppervlakte voor irritatie zorgen, komen vaak in deze tijd naar boven."

Dat de tijd rond kerst druk is, merkt ook Claudia. Door een aantal scheidingen en nieuwe huwelijken in haar familie, is die ondertussen erg gegroeid. "Het is gewoon niet meer te doen", zegt ze. "De moeite om mijn familie samen te brengen met kerst is te groot. Kerst vieren met mijn schoonfamilie is ook onmogelijk. Hier is iedereen nog bij elkaar, maar meent mijn schoonzus dat ze elk jaar de sfeer moet verpesten met haar sikkeneurige gedrag."

Wees kritisch op tradities

Als er te veel stress is rond de kerstdagen, is het volgens Niks belangrijk om kritisch naar familietradities te kijken. "Als je schoonmoeder het bijvoorbeeld belangrijk vindt om ieder jaar op eerste kerstdag samen te eten, vraag haar dan waarom. Vaak gaat het er eigenlijk niet om dat het op eerste kerstdag is, maar dat de hele familie gezellig samen is. Als je het met haar bespreekt, is het misschien ook wel mogelijk om het een keertje op een andere dag te vieren."

Het is ook een optie om kerst helemaal niet te vieren, zegt Aria op Facebook. "Ik heb jaren geleden alle verplichtingen rondom kerst en familie afgeschaft. Soms gaan we op vakantie, soms hangen we gewoon thuis op de bank. Er zijn nog 363 andere dagen om met elkaar door te brengen. Het was een bittere pil voor mijn familie, maar voor mijn gezin is het een zegen."

Zeg vooral wat je denkt

Belangrijk is in ieder geval dat je eerlijk bent tegen je familie, zegt familiepsycholoog Karin Fehling. "Uiteindelijk moet het zo zijn dat iedereen zelf zijn eigen keuzes maakt en zelf kiest met wie hij kerst doorbrengt. Als familietradities daardoor veranderen en je een keer geen eerste kerstdag bij oma viert, dan is dat maar zo."

"Families veranderen ook continu door nieuwe huwelijken, scheidingen of geboortes, en tradities veranderen zo ook. Daar moeten mensen zich aan aanpassen. Met een grote familie heb je een leuke kerst door gewoon te doen wat je leuk vindt en daar eerlijk over te zijn. De rest van de familie moet jouw keuzes kunnen respecteren."

En Fehling zelf? "Ik heb ook een behoorlijk drukke kerst, maar ik kies ervoor om me aan te passen. Uiteindelijk gaat het ook maar om een paar dagen per jaar. Dat die wat drukker en vermoeiender zijn, is niet zo erg."

Lees meer over
KerstmisKindFamilie