Gezin

Géén ivf-baby voor homostel: 'Zo tolerant is Nederland niet'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© FacebookGéén ivf-baby voor homostel: 'Zo tolerant is Nederland niet'
RTL

Al vier jaar zijn ze ermee bezig. Lody Vink en Dennis Zantman willen graag een baby, maar het homostel uit Delft loopt tegen allerlei muren aan. "Ook al heb je een draagmoeder en een eiceldonor, alle klinieken sluiten de deuren en wijzen je af. Hoe oneerlijk is dat?"

Nederland staat bekend als een homotolerant land. Al 15 jaar kunnen homo's met elkaar trouwen. Maar een kind krijgen? "Nederland is niet zo tolerant als men doet geloven. Hier worden homostellen namelijk niet geholpen met een ivf-traject", zegt Dennis tegen RTL Nieuws. "Het is zo oneerlijk; alle mogelijkheden zijn er in Nederland. Maar als ze horen dat het om twee mannen gaat, dan gaan alle deuren dicht." 

Adoptie te duur

Vier jaar geleden begonnen Lody en Dennis met zoeken naar mogelijkheden om een gezin te beginnen. "We hebben nog nagedacht over pleegzorg, maar dat vonden we te moeilijk. Adoptie had onze voorkeur. Maar uit veel landen kunnen we niet adopteren, omdat homoseksualiteit verboden is. In de Verenigde Staten kan het wél, maar dat kost meer dan 60.000 euro. Dat kunnen wij nooit betalen."

Dan maar op zoek naar een draagmoeder. Maar waar vind je die? In Nederland is het verboden om een oproep te doen. "We hadden ongelooflijk veel geluk. Een nicht van Lody bood zich aan om ons kindje te dragen. Maar niet van haar eigen eicellen."

Niet opgeven

Het stel kwam er al snel achter dat het vinden van een draagmoeder niet genoeg is. "Overal werd gezegd dat het niet kan. Klinieken en artsen houden het af. Als je verschillende trajecten hebt doorlopen om zwanger te worden en het lukt medisch gezien niet, dán kom je in aanmerking voor ivf. Maar als homostel kom je daar dus nooit voor in aanmerking."

Maar Lody en Dennis geven niet op. Ze hebben nog één optie: het buitenland. Na een lange zoektocht en veel gesprekken via Skype kwamen ze in contact met een ivf-kliniek in Canada. Een kliniek waar homostellen van over de hele wereld naar afreizen om hun kinderwens in vervulling te laten gaan. "Het is daar goed geregeld. Ze hebben specifieke wetgeving, op alle denkbare scenario's afgestemd. Na allerlei medische testen en een match met een eiceldonor in Canada stond niets ons nog in de weg."

Tekst gaat verder onder de foto

Thumbnail


Lody, Dennis en hun draagmoeder in de Canadese kliniek (Foto: Facebook)

Maar de kosten zijn hoog: in totaal zo'n 40.000 euro. Een crowdfund-actie was nodig om het avontuur in Canada mogelijk te maken. Ze gingen het traject in: uiteindelijk waren er vijf eitjes bevrucht met het zaad van het stel. "Eéntje ontwikkelde zich tot een embryo. Toen werd duidelijk dat wij maar één kans zouden hebben om papa te worden. Er werd ons verteld dat we 70 procent kans hadden dat het ging lukken."

Niet ingenesteld

Afgelopen dinsdag kwam het slechte nieuws. De embryo is niet goed ingenesteld. Lody en Dennis zijn er kapot van. Ze uiten hun verdriet in een YouTube-video. "We moeten ondanks het ontzettend grote verdriet door. We gaan alles op alles zetten om het toch voor elkaar te krijgen. We willen het nog één keer proberen en hebben nog 15.000 euro nodig. We zijn weer begonnen met crowdfunding. "

Het stel uit Delft wil andere paren deze ellende bespaard blijft. "De regelgeving in Nederland moet veranderen. Geaardheid moet geen rol spelen."

Tientallen homostellen per jaar

Een woordvoerder van Stichting Meer Dan Gewenst, die opkomt voor homo's en lesbiënnes die een kinderwens hebben, beaamt dat de beperkingen voor homo's groot zijn. "En dat terwijl de wens om dit te veranderen heel groot is. Er melden zich ieder jaar tientallen homostellen met een kinderwens. Zij kiezen vaak voor een behandeling in het buitenland, maar dat kost bakken met geld. "

Het wordt tijd dat de regels in Nederland veranderen. "Het is niet meer van deze tijd."

Wat zijn de regels?

  • In Nederland mag je niet publiekelijk oproepen dat je een draagmoeder zoekt, vanwege het commerciële karakter ervan. Dat mag wel in landen als Oekraïne, India, VS en Canada. 
  • Ouders die een ivf-behandeling willen ondergaan om zwanger te worden, moeten aan bepaalde voorwaarden voldoen. Eicel en zaadcel moeten afkomstig zijn van beide wensouders. Daarmee worden volgens de Stichting Meer Dan Gewenst homostellen bij voorbaat uitgesloten.
Lees meer over
EmancipatieBabyZwangerschapHomoseksualiteitIVFGezin