Gezin

'Mijn man en ik werken de hele zomer': Annika wil flexibel schoolvakantierooster

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© Privéfoto'Mijn man en ik werken de hele zomer': Annika wil flexibel schoolvakantierooster
RTL

Wie dit jaar zijn kind een dag eerder van school haalt om op vakantie te gaan, riskeert een boete van honderd euro van de leerplichtambtenaar. Annika Hollebek is moeder van drie schoolgaande kinderen en restauranthouder in Zeeland. "Een flexibele vakantie in de winter zou ideaal zijn."

De drie dochters van Annika Hollebek zijn tien jaar oud en zitten in groep 7 van de basisschool. In de zomervakantie zijn ze zes weken vrij. "Maar juli en augustus zijn voor ons de drukste maanden van het jaar," vertelt Annika. Ze is eigenaar van restaurant De Deining in Groede, het pand ligt aan de duinen in Zeeuws-Vlaanderen.

Lees ook: Justitie wil meteen boete voor ouders bij luxeverzuim

In de zomervakantie gaat het gezin nooit op vakantie. "Mijn man en ik werken dan. Ook in de meivakantie is het druk op de zaak en kunnen we niet weg. Met een hele organisatie van meerdere oppassen komen we de schoolvakanties door. Daarom zou het lekker zijn als de kinderen in het najaar wat langer vrij zijn."

Onder schooltijd op vakantie

Als ouders kunnen aantonen dat ze in de reguliere vakanties niet weg kunnen, hebben kinderen wettelijk recht op tien dagen schoolvrij buiten de vakantie om. Het restaurant van Annika en haar man is in december twee à drie weken dicht. "Dan gaan we met het gezin op vakantie."

Vorig jaar ging het gezin twee weken naar Mexico, afgelopen jaar zijn ze een midweek naar Ibiza geweest. "Dan moet er een stapel huiswerk mee en kunnen we nog niet de hele vakantie zorgeloos genieten."

Miniatuurvoorbeeld


De familie op vakantie in Mexico (Privéfoto)

Flexibele vakantie

Ook ouders die vrij kunnen nemen tijdens de zomervakantie hebben behoefte de vakanties flexibel in te vullen. Kees Moelker is directeur van basisschool Het Tij in Cadzand en de Europaschool in Zuidzande. Ouders van de kinderen hebben horecagelegenheden, campings of werken in agrarische sector. Veel leerlingen zijn in de periode tussen november en maart tien dagen met uitzonderlijk verlof.

"De behoefte aan een flexibel rooster is zo groot, dat er sinds drie jaar een commissie is opgestart van ouders en leerkrachten die naar een volledig nieuw schoolconcept toewerken."

'Na de vakantie gaan kinderen door waar ze waren gebleven'

De commissie ontwikkelt een thematisch onderwijsconcept en individuele leertrajecten. "Als per kind wordt gekeken wat het beste werkt, kunnen we in de toekomst ook flexibele dagen aanbieden. Dan kunnen de kinderen na hun vakantie doorgaan met waar ze gebleven waren."

Het systeem is flexibel en moet zo goed in elkaar zitten dat het niet de kwaliteit van het onderwijs beschadigt. "Het heeft een flinke impact op de organisatie en het personeel, want die moeten ook flexibel werken en flexibel op vakantie."

Zomerschool

Alle basisscholen in Nederland hebben een aantal verplichte vakantieweken, zoals de zomer-, kerst- en meivakantie. Het is al toegestaan om de herfst, mei en voorjaarsvakantie een week eerder of later in te delen.

Aankomende zomer gaat de school van Moelker een week extra open. "Het moet een leuke week worden waar de kinderen met een thema werken, onderzoek doen en dingen gaan bezoeken." Wettelijk gezien kan deze week later in het jaar niet worden gecompenseerd. "Zodra het ministerie toestemming geeft voor flexibele schooltijden, gaan we daar direct mee starten."

Lees meer over
BasisonderwijsVakantieZeeland