Lifestyle

Probeer je van vliegangst af te komen? Houd dan je hartslag in de gaten

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© iStockProbeer je van vliegangst af te komen? Houd dan je hartslag in de gaten
RTL

Klamme handen en rampscenario's die door je hoofd schieten. Ongeveer 15 procent van alle vliegtuigpassagiers herkent dat maar al te goed. Zij hebben last van vliegangst. Dankzij een slimme piloot kunnen we al vroeg in de therapie voorspellen of die therapie werkt.

Als je last hebt van vliegangst, zijn er een aantal dingen die je kunt proberen. Een paar voorbeelden:

  • Je kunt jezelf langzaam met je angst confronteren.
  • Je kunt je aandacht richten op waar je wel controle over hebt.
  • Als je in het vliegtuig stapt, kun je jezelf afleiden.

Hartslag lager, dan werkt therapie

Of zo'n methode werkt, is af te lezen aan de hartslag, blijkt uit het promotieonderzoek van piloot en psycholoog Bert Busscher. Als de hartslag van iemand met vliegangst tijdens de vlucht afneemt, bijvoorbeeld dankzij therapie, is dat een indicatie dat ook de vliegangst afneemt.

Busscher deed ook onderzoek naar de vliegangst op lange termijn. Als de hartslag dankzij therapie afnam tijdens een vlucht, bleek de vliegangst ook na drie jaar minder. De hartslag blijkt dus een belangrijke graadmeter voor of therapie tegen vliegangst werkt.

Angst voor angstreactie

De 36-jarige Sembra had jarenlang last van vliegangst. "Ik had last van claustrofobie, dus ik vond het doodeng om in het vliegtuig te stappen. Als ik ging vliegen, kreeg ik een vluchtreactie. Ik kreeg zweethanden, ging hyperventileren en moest huilen. Ik spande mijn spieren zo erg aan, dat ik na afloop van de vlucht overal spierpijn had."

Na verloop van tijd merkte ze dat ze niet zozeer bang was voor het vliegen, maar juist voor de angstreactie die ze kon krijgen als ze ging vliegen. Dat speelt vaak een rol bij vliegangst. Sembra: "Als ik ging vliegen was ik er weken van tevoren al mee bezig. Ik zag mezelf dan al door het vliegtuig huilend heen en weer rennen, alleen al van dat idee raakte ik in paniek."

Pillen en kinderen

Uiteindelijk slikte ze om die reden kalmeringspillen als ze ging vliegen, en ging ze zelfs in therapie. "Ik kreeg eerst individuele sessies met een psycholoog, en uiteindelijk ging ik met een groep vliegen om met met mijn angst te confronteren. Dat werkte, nu kan ik me veel beter ontspannen in het vliegtuig."

Wat ook werkte, is dat ze nu kinderen heeft en vooral daarmee bezig is in het vliegtuig. "Dan moet ik een flesje maken, kijken of mijn dochter verschoond moet worden. Ik ben dan zo veel met de kinderen bezig, dat ik geen tijd meer heb om bang te zijn."

Afleiding zoeken of confrontatie aangaan

Volgens psycholoog Roelof-Jan Verschoor is dat inderdaad een goede manier om van je vliegangst af te komen. "Als je vliegangst hebt, kun je ervoor zorgen dat je jezelf afleidt, door bijvoorbeeld een kruiswoordpuzzel op te lossen tijdens de vlucht."

"Maar wat psychologen meestal toepassen, is systematische desensibilisatie. Dat betekent dat we mensen langzaam de confrontatie aan laten gaan met de angst. In het geval van vliegangst geven we ze de opdracht om in hun gedachten naar Schiphol te gaan, door de paspoortcontrole, door de slurf naar het vliegtuig en dan uiteindelijk in het vliegtuig te gaan zitten."

Dat is al best een opgave voor mensen met heftige vliegangst, zegt hij. "De week daarna laten we ze dan in gedachten vliegen. Als dat goed gaat, kun je bijvoorbeeld in een flight simulator gaan zitten. Zodra mensen een positieve ervaring hebben met vliegen, merk je dat het beter gaat. Ze zijn dan minder bang om bang te worden."

Turbulentie je grootste nachtmerrie? Zo werkt turbulentie:

 

Meer op rtlnieuws.nl:

Lees meer over
PsychologieGezondheidszorg