Lifestyle

Ouderen willen meer intimiteit: 'Je hoeft je niet te schamen voor die behoefte'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© iStockOuderen willen meer intimiteit: 'Je hoeft je niet te schamen voor die behoefte'
RTL

Veel ouderen missen intimiteit in hun leven. Sommigen willen meer seks. Dat is heel logisch, vinden experts. Gelukkig is er ook iets aan te doen. "Als je van de missionarishouding last krijgt van je rug. Ga dan samen op zoek naar wat anders."

78 procent van de ouderen verlangt naar meer intimiteit, blijkt uit een enquête die het Nationaal Ouderenfonds uitvoerde in opdracht van RTL Nieuws. Een op de vier ouderen wil meer aanrakingen, zoals een knuffel of elkaars hand vasthouden. Bijna 1 op de 10 ouderen zou graag meer seks willen hebben. 

De enquête werd door ruim zeshonderd ouderen beantwoord. Ruim driekwart van de ondervraagden is tussen de 60 en 79 jaar.

Niet genoeg privacy

Els Gouman heeft een erotische webshop voor christenen en krijgt daardoor veel vragen van ouderen over hun seksualiteit. "Ouderen merken dat intimiteit op hun leeftijd verandert", zegt ze. "Soms heeft dat fysieke oorzaken: vrouwen kunnen na de overgang problemen krijgen, zoals bijvoorbeeld vaginale droogheid. En mannen kunnen problemen ondervinden op het gebied van opwinding.

LEES OOK: Ouderen verlangen naar meer intimiteit in het leven

Ook kunnen medische problemen roet in het eten gooien. "Prostaatkanker, bijvoorbeeld. Of medicijnen die het libido verlagen. Daarnaast wordt je lichaam ouder, je bent sneller moe, je slaapritme verandert. Dat heeft allemaal invloed op je seksleven."

Daarnaast hebben ouderen soms niet genoeg privacy om intiem te kunnen zijn. "Zeker in verpleeghuizen kunnen verplegers ieder moment naar binnen lopen, dus intiem zijn is dan vaak geen optie", zegt Gouman. "Daar zouden ze in de zorg best wat meer rekening mee mogen houden."

Taboe op intimiteit

Toch zijn dat niet de enige oorzaken van de problemen die ouderen met intimiteit hebben, denkt Henny de Vos, die een boek over daten schreef en twee gidsen over ouder worden. "Voor ouderen rust er vaak een taboe op intimiteit. Ze zijn opgegroeid met het idee dat ouderen niet meer intiem zijn, en daarnaast hebben ze niet geleerd om over hun problemen op seksueel gebied te praten."

Door die preutsheid zullen ze niet snel beginnen over hun behoeften op het vlak van seks, en is het ook lastig om die op te lossen. Terwijl het wel heel belangrijk is om die problemen bespreekbaar te maken. "De seksuele behoefte is er namelijk nog wel", zegt De Vos. Gouman: "Je hebt als mens behoefte aan genegenheid en geborgenheid. Door aangeraakt en geknuffeld worden. Als dat niet gebeurt, kan dat invloed hebben op je fysieke en mentale gezondheid. Je kunt zelfs depressief raken."

Goed communiceren

Gelukkig zijn er genoeg oplossingen. Ten eerste is het heel belangrijk om te communiceren over je behoeften, zegt Gouman. "Wees open over de dingen waar je tegenaan loopt en bespreek die. Desnoods met een vriend. Als je erkenning krijgt voor je probleem, dan lucht dat al heel erg veel op. Ik hoor vaak verhalen van mensen die hun problemen met niemand kunnen delen, dat is zo schrijnend."

De Vos geeft als tip om 'eens wat anders te proberen'. "Na dertig jaar wordt de missionarishouding misschien een beetje saai. En misschien krijg je er ook wel last van je rug door. Ga dan samen op zoek naar wat anders, daar is op internet voldoende informatie over te vinden. Je kunt ook hulpmiddelen gebruiken. Er is tegenwoordig heel veel vrouwvriendelijke porno waar ook ouderen veel mee kunnen."

'Seks is fijn'

Lukt het niet om je problemen zelf op te lossen? Wees dan niet bang om naar de huisarts of seksuoloog te gaan, zegt Gouman. "Vaginale droogheid kun je nog oplossen met een glijmiddel, maar bezoek bij erectieproblemen gewoon een huisarts. Daar zijn oplossingen voor. Een seksuoloog kan je helpen in de zoektocht naar nieuwe impulsen in je seksleven en betere manieren om erover te praten."

Het is in ieder geval belangrijk om actie te ondernemen als je een gebrek aan intimiteit voelt, denkt De Vos. "Je hoeft je voor die behoefte niet te schamen. Het gesprek aangaan is een stuk minder vervelend dan de rest van je leven die behoefte hebben. Voor je eigen gezondheid en welbevinden is het belangrijk om over die barrière van het gesprek heen te gaan. Seks is fijn, dus je doet het om je beter te voelen."

Meer op rtlnieuws.nl:

Lees meer over
SeksualiteitGezond levenOuderdom