Lifestyle

Diabetespatiënt Han ontbijt met mayonaise, spek en eieren: 'Ik voel me weer een jonge vent'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© RTL NieuwsDiabetespatiënt Han ontbijt met mayonaise, spek en eieren: 'Ik voel me weer een jonge vent'
RTL

Han Seijger uit Veghel is diabetespatiënt. Hij moest pillen slikken en flink insuline spuiten, maar door zijn eetpatroon te veranderen hoeft dat niet meer. "Maar ik kan heel smakelijk eten, ik kom niets tekort."

Seijger heeft sinds 2009 ouderdomssuiker, ook wel diabetes type 2 genoemd. Dat is een ziekte waarbij het lichaam niet in staat is de glucosespiegel in het bloed op peil te houden. Normaal regelt het lichaam de bloedsuikerspiegel door middel van het hormoon insuline.

Langdurig insuline spuiten

"Ik kreeg eerst die verschijnselen: gevoelloze plekken, veel drinken", zegt Han tegen RTL Nieuws. "Ik kreeg medicijnen, maar na verloop van tijd werden de verschijnselen erger. Ik kon niet tegen de eerste pilletjes, dus dat wordt op een gegeven moment de insulinespuit. Op het hoogtepunt spoot ik elke avond langdurig insuline en 's morgens bij het ontbijt nam ik een paar pilletjes."

De ziekte had veel impact op zijn leven. "Je bent daar gewoon de hele dag mee bezig. Je denkt constant: heb ik wel suiker bij me? Genoeg eten? Je hebt steeds het gevoel dat je een suikertekort gaat krijgen. Je begint te transpireren, je kunt zelfs flauwvallen."

Stevig ontbijt

Via zijn huisarts kwam Han in contact met Voeding Leeft, een stichting die mensen begeleidt om hun ziekte te lijf te gaan door de leefstijl om te gooien. "Ik wilde gezonder worden en gezonder leven. Ik wilde van de druk af." Het resultaat mocht er zijn. 

De diabetespatiënt komt goed de dag door met het ontbijt. Wat hij allemaal laat staan? "Geadviseerd wordt om minder koolhydraten te gaan eten. Denk aan rijst, pasta, aardappelen en brood. En producten waar extra suiker in zit, zoals ijsjes. Ik was fan van ijsjes, dat heb ik dus moeten loslaten."Han eet nu elke dag een ontbijt dat bestaat uit eiwitten en vet. "Tuinbonen met twee lepels mayonaise, gebakken spekjes. Vette yoghurt met rood fruit en een klein handje nootjes. En daarbij eet ik ook elke ochtend twee eieren. Het is verrukkelijk. Ik denk dat menig man dit een geweldig ontbijt zou vinden." Ongezond? "Nee, het is bewezen dat dit heel goed werkt."  

Lekker glas wijn

IJsjes dus niet meer, maar alcohol bijvoorbeeld gaat nog wel. "Ik lust graag een glas wijn, maar er zit alcohol en suiker in. Maar je moet jezelf af en toe kunnen verwennen, want het moet tussen je oren goed blijven zitten. Vroeger dronk ik twee glaasjes op een avond, dat heb ik nu gehalveerd."

Thumbnail

Het nieuwe eetpatroon heeft een enorm verschil gemaakt. "Veel suikerpatiënten denken: ik eet toch dat ijsje en dan spuit ik er wel wat insuline bij. Maar je maakt jezelf steeds ongezonder. Spuiten maakt je dikker, ongezonder, je rikketik krijgt er last van, je cholesterol stijgt."

Vroeger begon Han de dag met twee crackers met kaas en een glas karnemelk. "Om 10 uur schreeuwde ik om een banaan. Om 12 uur moest ik lunchen en om 15 uur moest ik een tussendoortje. Ook na het avondeten moest ik nog even wat eten voor het slapen gaan. Nu eet ik maar twee keer per dag. Soms een tussendoortje, gerookte zalm of een lekker harinkje. Ik kom niks tekort." 

Door zijn nieuwe leefstijl is Han zich veel lekkerder gaan voelen. "Ik voelde me voorheen belabberd, ik was een man die thuiskwam en in een stoel in slaap viel. Ik was niet vooruit te branden, had nergens meer zin in. Koolhydraten en suikers maken je vermoeid. Ik ben er weer en voel me weer actief. Ik ben veranderd van een zieke man in een gezonde man."

Aandacht voor goede voeding

Een groep artsen en wetenschappers wil dat er veel meer aandacht komt voor goede voeding bij patiënten. Huisartsen zijn nu te veel gericht op behandeling met medicijnen, zeggen ze. Terwijl bij verschillende aandoeningen al resultaat wordt geboekt door patiënten beter te laten eten en drinken.

Meer weten over hoe Han Seijger zijn leven veranderd heeft? Lees meer informatie op de website van Voeding Leeft. Zomaar zelf gaan experimenteren met voeding wordt streng afgeraden. Een geschikt nieuw eetpatroon verschilt per patiënt en per aandoening. Werk altijd samen met je huisarts. 

Meer op rtlnieuws.nl:
Focus huisarts moet anders: minder medicijnen, maar goede voeding

Lees meer over
GezondheidDiabetesGezond leven