Nieuws

Zo lang kun je dus water in een flesje bewaren

Door Julia van Rijn··Aangepast:
Zo lang kun je dus water in een flesje bewaren
RTL

We hebben allemaal wel een flesje water in onze tas, auto of op kantoor waarvan je geen idee hebt hoe lang het er al in zit en of het nog veilig is om te drinken. De meningen zijn erover verdeeld, maar wij hebben nu het antwoord op de vraag: 'Hoe lang kun je water in een flesje bewaren?'

Nu.nl heeft aan experts hun mening gevraagd over deze kwestie, en dit is eruit gekomen.

Dichte fles

Heb je een flesje gekocht en nog niet opengemaakt of eruit gedronken? Dan kun je hem sowieso gewoon drinken. Als het geen gekke kleur heeft en het stinkt niet, dan is het geen probleem, aldus Marcel Zwietering, hoogleraar Levensmiddelenmicrobiologie aan de Wageningen Universiteit.

Zelfgevuld flesje

Heb je een waterflesje die je zelf steeds bijvult? Dan zit het toch wat anders. Er kunnen dan alsnog bacteriën in zitten, bijvoorbeeld van afwasmiddel of van je mond. Deze bacteriën zie je vaak niet in het water, maar je kunt ze wel ruiken. Dus ruikt het water in de fles muffig? Dan kun je het beter niet drinken. Het zit dan vol met bacteriën. 

Factoren

Hoe lang je het water kunt bewaren tot het muffig gaat ruiken, ligt aan verschillende factoren. Zo blijft het water langer goed op een koele plek, bijvoorbeeld de koelkast. In de zon bederft het sneller. Ook blijft het langer goed in een roestvrijstalen of glazen fles, vooral eentje waar nog niet eerder uit is gedronken. Daarnaast zorgt afwasmiddel ervoor dat er meer bacteriën in het water komt. Was je flesje dus het liefst alleen met water. Een woordvoerder van Waternet adviseert, met het oog op de (ongemerkte) bacterievorming, om het water in je fles voor de zekerheid iedere dag te verversen. 

Fotocredits

Headerfoto: Benjamin Lambert - Unsplash

Bron: Nu.nl

Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!
Lees ook

Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Lees meer over
DrinkwaterSchoonmaken