Etiquette

De vijf spelregels... in de koelkast

Door Hanneke Mijnster··Aangepast:
© iStockDe vijf spelregels... in de koelkast
RTL

Het wemelt van de ongeschreven regels in het leven. Wetmatigheden die niemand je vertelt, maar waar iedereen een mening over lijkt te hebben. In deze rubriek nemen we iedere week een situatie of gelegenheid onder de loep: hoe hoort het daar eigenlijk? Deze week: de vijf spelregels in de koelkast.

De situatie

Per dag open je ‘m misschien wel twintig keer, en op je thuiswerkdag misschien nog wel meer. Bron van koestering voor de een, want zoveel lekker vers, en bron van schaamte voor de ander, want zoveel slechts. Hoe houd je het nu een beetje goed in de koelkast?

De spelregels

1. Weet je welles en nietes

In het afgelopen jaar werd er op Google onder meer ruim 12 duizend keer gezocht op 'Waar bewaar je groente?' Nog even los van de vraag of een tomaat groente is of fruit (plantkundig gezien namelijk fruit, ha!), is het soms gissen waar je je waar het beste kunt bewaren. Tomaat, komkommer, avocado, bessen, courgette, banaan, citroen, meloen, paprika, ananas, pompoen, ui en aubergine liggen bijvoorbeeld liever op de fruitschaal dan in je koeling.

En knoflook, aardappelen en brood horen gewoon in je keukenkastje. Ook halfjes kun je prima houden. Goed gekoeld, maak je er morgen, of overmorgen opnieuw iets heerlijks van. Volgens onderzoek van HelloFresh wil namelijk 6 op de 10 Nederlanders minder voedsel verspillen. Ideeën genoeg.

De vijf spelregels van... de beha
Lees ook

De vijf spelregels van... de beha

2. Ken je levels

In de kast zelf kun je groenten en fruit het best gescheiden houden. Lade voor jou, lade voor mij, dat idee. Bepaalde fruitsoorten kunnen namelijk een stofje afgeven waardoor groenten sneller vervallen. Maak een duidelijke verdeling, ideaal ook voor (puberende) huisgenoten. Bovenaan en in de deur is de temperatuur het hoogst (6-7°C), daarom zijn deze delen perfect geschikt voor: zuivelproducten (yoghurt, kaas), sauzen, boter, confituur en drank, weet koelkastbouwer LG.

In het midden is de temperatuur zo’n 3-4°C. Hier bewaar je: kant- en klare voedingsmiddelen of bereide gerechten, charcuterie, bereid vlees, slaatjes, taart. Daaronder, boven de groentelade, is het 0-2°C. Hier bewaar je vis, gevogelte of rauw vlees - het best in afgesloten bakjes. En de groentelade onderaan, die is er natuurlijk om je groenten en fruit in de gewenste temperatuur van 4-6°C te bewaren. Sommige koelkasten zijn zelfs voorzien van een vochtregelaar om de levensduur van groenten te verlengen. Très chique!

3. Ieder kwartaal kuisen

Om geurtjes, blauw uitgeslagen kaas en vastgeplakte blaadjes sla te voorkomen, haal je regelmatig een lappie door je koelkast. Eén keer per drie maanden op z’n minst, zegt de Consumentenbond. Zo blijft ‘ie lekker fris én zuinig werken. Schakel daarvoor de koelkast eerst uit. Bewaar de producten in de winter buiten, in de zomer in koeltassen.

Verwijder alle plateaus, laden, bakken en rekken en maak ze schoon met afwasmiddel. Maak de binnenkant schoon met afwasmiddel of milde allesreiniger. Vergeet de deur en de deurrubbers niet. Maak het afvoergootje schoon met een, jawel, wattenstaafje. Poets na met schoon water en maak alles droog met een schone theedoek. Maak 1 keer per jaar het rooster aan de achterkant schoon met een stofzuiger.

4. Cool op kantoor

Ben jij van het type verse lunch op kantoor? Dikke kans dat je slachtoffer (of erger: dader!) bent van koelkastterreur. Jouw saladebak versus de losse pakjes ham, kaas en salami van je baas. Om ergernissen te voorkomen is het daarom belangrijk dat iedere gebruiker zijn uiterste best doet om het netjes te houden door slechts een klein plekje ruimte in te nemen. Tenslotte, 'de vraag aan ruimte' kan onder de collega’s een enorme wrijving veroorzaken, waarschuwt Freshmag.

Het is een gegeven dat je alleen eet wat je zelf in de koelkast gezet hebt. Het wordt niet gewaardeerd als je jezelf helpt aan het eten van een collega. Dit is niet alleen respectloos, het is ook stelen. Een label met een naam of een leuke cryptische omschrijving doet wonderen en voorkomt conflicten. Ontraceerbare waar mag gewoon worden weggegooid.

5. Morsen is moppen

In het gezin, op kantoor, bij voetbal: wie knoeit, ruimt op. Morsen is moppen. Zo simpel is het. Daarvoor wacht je echt niet de grote schoonmaak af, gewoon meteen even de natte lap. Hup.

Elke week 'Spelregels' volgen? Klik dan op de 'Spelregels'-tag hieronder en vervolgens op 'Volgen'.

Lees meer over
EtiquetteSpelregelsVoeding