RTL wonen

Met deze natuurlijke ingrediënten heb je minder last van je verkoudheid

Door Joëlle de Niet··Aangepast:
Met deze natuurlijke ingrediënten heb je minder last van je verkoudheid
RTL

Een verkoudheid op z'n tijd, daar ontkom je niet aan. Hiervoor bestaan geen geneesmiddelen, maar er zijn wel diverse medicijnen die het allemaal wat makkelijker en dragelijker kunnen maken. Toch zitten er in medicijnen ook stofjes die negatief effect kunnen hebben. Daarom zetten wij een aantal onschadelijke en natuurlijke ingrediënten voor je op een rij waarmee je jouw verkoudheid makkelijker doorkomt.

Drink voldoende water

Het klinkt bijna te makkelijk, maar het is zeer effectief tegen verkoudheid: drink genoeg water! Vocht is namelijk een natuurlijke manier om afvalstoffen je lichaam uit te werken. Van alle verschillende soorten drankjes is water de beste keuze. Hier zitten geen toegevoegde suikers, vetten of andere ongezonde ingrediënten in.

Tip: Zorg ervoor dat je afblijft van dranken die juist vocht onttrekken, zoals koffie en alcohol. Ook melkproducten zijn geen slimme zet. Hierdoor ontstaat er namelijk meer slijm in je keel en dat wil je juist voorkomen.

Thee is oké!

Bijna iedereen weet wel dat thee heel goed voor je is wanneer je verkouden bent. Door de warmte openen je poriën en neusholtes zich. Maar er zijn veel verschillende theevarianten die extra goed helpen tegen verkoudheid. Zo werkt gember goed als een natuurlijke pijnstiller en ontstekingsremmer. Ook tijm werkt ontstekingsremmend en heeft antibacteriële eigenschappen. Taugé in je thee werkt dan weer goed als een bron aan natuurlijke vitamines, waaronder vitamine C.

Last but not least: kurkuma. Dit specerij is een van de meest effectieve natuurlijke middelen tegen verkoudheid. Kurkuma is ontstekingsremmend, antibacterieel én helpt met het bestrijden van virussen.

En mocht je het nou lekker vinden om zoetstoffen aan je thee toe te voegen, kies dan voor honing in plaats van suiker. Dat is van nature lekker zoet en werkt wederom antibacterieel.

Knoflook

Als je in de beginfase van een verkoudheid zit, is knoflook je vriend. Ook knoflook werkt antibacterieel en kan het verergeren van de verkoudheid voorkomen.

Als je besluit om dus meer knoflook in je eten te verwerken, is het aan te raden om de knoflook eerst te pletten voor het bakken. Hierbij komt het stofje 'allicine' vrij. Dit stofje stimuleert het immuunsysteem en is in het algemeen gewoon goed voor je lichaam.

Na het pletten van de knoflook kun je dit het beste nog even 10 minuten laten staan voor je het gebruikt. Hierdoor stabiliseert de allicine en zal het beter bestand zijn tegen hitte en blijft het stofje in grotere hoeveelheid in de knoflook zitten dan wanneer je de knoflook niet plet.

Ui

Bij een flinke verkoudheid kan het heel goed zijn dat je neusholtes helemaal dicht gaan zitten. Vooral wanneer je in bed ligt. En dat is natuurlijk uiterst vervelend. Een simpele oplossing is om een gepelde ui in grove stukken te snijden en die op een bordje naast je bed te zetten. Je holtes zullen hierdoor weer vrijer worden. Probeer het maar eens!

Fotocredits:

Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier:
Lees meer over
GezondheidWonenInspiratieVoedsel