RTL Wonen

Met deze slimme trucs houd je groente en fruit zo lang mogelijk vers

Door Anne Tjon-A-Joe··Aangepast:
Met deze slimme trucs houd je groente en fruit zo lang mogelijk vers
RTL

Verse ingrediënten kopen is natuurlijk supergezond, maar wanneer je een grote hoeveelheid koopt is het ook belangrijk om het op de juiste manier te bewaren. Wanneer je dit slim aanpakt, kun je er veel langer van genieten. Vooral voor kleine huishoudens maken de onderstaande tips het koken niet alleen makkelijker, maar is het ook nog duurzaam voor je portemonnee én moeder natuur.

1. Wassen in azijnwater

Het gebeurt regelmatig dat fruit en groente al gaat rotten voor je de kans krijgt het te gebruiken, zeker als je het wast na aankoop. Een manier om dit tegen te gaan is door azijn toe te voegen aan het water. Doe een klein beetje azijn in een kom water, was het fruit in het azijnwater, droog het fruit en doe het dan in een vershouddoos in de koelkast.

2. Groenten in water bewaren

Zelfs als je een courgette hebt liggen die slap is geworden valt hij nog te redden. Je legt hem even in een schaal water en binnen no-time is hij weer in zijn oude staat. Mooi en stevig! Hetzelfde kan je doen met sperzieboontjes. Heb je deze net geoogst of gekocht? Bewaar ze dan in de koelkast in een vershouddoos met water. Zo blijven ze langer lekker én knapperig.

Wanneer je voor een kleiner gezelschap kookt is een heel blok tofu vaak te veel voor een maaltijd of twee. Heb je tofu over? Gooi het dan niet weg maar bewaar het overgebleven blok in gezouten water. Zout gaat namelijk het verdere fermentatieproces tegen. Wel is het nodig om het water elke dag te verversen en het binnen een week te consumeren.

Wist je dat je tofu ook direct na aankoop kan invriezen? Wanneer je het wil gebruiken hoef je de dichte verpakking of de tofu alleen nog even in warm water te leggen. Het voordeel van ingevroren tofu is dat het tot wel zes keer zoveel proteïne bevat dan de verse variant.

Knoflooktenen, radijs en pepers

Knoflooktenen kun je direct na aankoop al pellen en de bovenkant verwijderen. Deze kun je vervolgens ongewassen bewaren in een vershouddoos in de koelkast. Het liefst met een aantal tandenstokers of houten satéprikers of sushistokjes, want die absorberen het extra vocht. Daarbij is het ook nog eens lekker makkelijk om te gebruiken tijdens het koken!

Een ander alternatief is om zout, suiker, groene theezakjes of bloem te gebruiken voor het verwijderen van vocht. Onder in de vershouddoos kun je een laagje bloem leggen met daarop wat keukenpapier. Doe dan de gepelde knoflooktenen in het afgesloten bakje in de koelkast, waarna je ze tot wel drie weken lang vers kunt bewaren.

Je kan de teentjes ook invriezen door ze te snijden, te persen of fijn te hakken in een groentenhakmolen. Het is af te raden om het in de blender te doen, omdat het dan zijn smaak zal verliezen door het vocht wat vrijkomt. Zodra het helemaal fijngesneden is lepel je het in een ijsblokjesvorm en kun je het invriezen. Het is het beste om het daarna binnen zes maanden te consumeren.

Zoete aardappelen en ongepelde uien

Zoete aardappelen hoef je echt niet gelijk te wassen na aankoop, maar rol ze in (bak)papier en bewaar ze in een vershoudbakje. Het papier zal ervoor zorgen dat ze niet te vochtig blijven en toch vers!

Algemene tips

Al met al zijn vele groenten en fruit langer houdbaar door vochtabsorberend materiaal in het vershoudbakje te plaatsen of door het in schoon water te bewaren. Je kunt natuurlijk ook nog talloze groenten en fruit vers invriezen zonder dat er vitaminen verloren gaan. Om het nou echt gemakkelijk voor jezelf te maken kan je dan ook nog stickers op de bakken plakken met de datum waarop je het hebt ingevroren, of een lijstje op je telefoon bij te houden. 

Fotocredits:

Dit is een artikel van
Lees meer over
VoedingGroente en fruit