Borrelen met Hugo!

Vrijmiborrelplank: zelfgemaakte snacks uit de Libanese keuken

Door Paula Vaarkamp··Aangepast:
Vrijmiborrelplank: zelfgemaakte snacks uit de Libanese keuken
RTL

Het is weer vrijdag en dat betekent: borrelplank! Hugo gaat aan de haal met Libanese snacks. De Libanese keuken is in Nederland nog niet heel bekend, maar wat niet is, kan nog komen! Lees verder en ontdek hoe jij thuis zelf ook deze gezonde plank bereidt.

De Libanese keuken is in Nederland niet heel bekend. Bij sommige ingrediënten denk je daarom misschien: 'Huh, wat is dat?' Maar maak je geen zorgen, alles wat Hugo gebruikt, is verkrijgbaar in de supermarkt.

Gebraden kipvleugels met citroen

Borrelplankgerecht: 12 stuks

Bereiding: circa 30 minuten

Ingrediënten

  • 12 kippenvleugels
  • zout en peper
  • 2 tenen knoflook
  • 1 citroen
  • 3 eetlepels neutrale olijfolie
  • 1 theelepel sumak

Extra benodigdheden: Keukenpapier

Auberginedip – baba ganoush/ghanouj

Borrelplankgerecht voor 4-6 personen

Bereiding: circa 45 minuten

Ingrediënten

  • 3 aubergines
  • 3 eetlepels tahini
  • 2 citroenen
  • 200 ml Griekse yoghurt
  • 2 tenen knoflook
  • 6 pitabroodjes
  • zout en peper
  • olijfolie extra vergine
  • ½ granaatappel
  • ½ bosje bladpeterselie
  • 50 gr. pijnboompitten

Kaaspasteitjes

Borrelplankgerecht: 6 stuks

Bereiding: circa 30 minuten

Ingrediënten

  • 1 rol bladerdeeg (koeling)
  • 1 bosje bladpeterselie
  • 125 gr. mozzarella
  • 125 gr. feta
  • zout en peper
  • 1-2 theelepels eetlepels za’atar
  • 1 ei
  • 2 eetlepels sesamzaad

Extra benodigdheden: Steker doorsnede circa 12 cm

We gaan vandaag weer heel wat gerechtjes maken. Je kunt zelf weten welke gerechtjes jij gaat maken en welke je laat liggen. 

Kippenvleugels klaarmaken

Verwarm de oven voor op 200 graden voor de kip. De oven heb je straks ook nog nodig voor andere gerechten. 

De kip gaan we eerst marineren. Marineer de kippenvleugels met citroensap, -rasp, knoflook en een beetje zout. Doe dit in een kom en laat het even rusten in de koelkast. Zo kan de marinade goed intrekken. 

Auberginedip

De auberginedip die Hugo maakt, staat ook wel bekend als 'baba ghanoush'. Je spreekt dit uit als: baba ganoesj.

Verwarm de oven voor op 250 graden. Leg aluminiumfolie op een bakplaat. Let op: Gebruik geen bakpapier, want dat verbrandt bij zo'n hoge temperatuur. 

Leg de aubergines in z'n geheel op de bakplaat en schuif de plaat zo hoog mogelijk in de oven. Pof de aubergines zo'n 40 minuten in de oven. Het maakt niet uit als ze wat zwart blakeren, de schil wordt later verwijderd - en dit geeft juist een lekkere smaak aan de aubergine. 

Tip: Kan jouw oven niet op 250 graden? Zet de grillfunctie aan voor extra hitte. Het is belangrijk dat de oven echt goed heet is.

Doe de Griekse yoghurt samen met de tahini in een kom en meng het goed door elkaar. Straks doen we hier de gepofte aubergine doorheen. 

Leg nu bakpapier op een bakplaat. Snijd de pitabroodjes in reepjes en verspreid deze over de bakplaat. Doe wat neutrale olie en geraspte knoflook over de pitareepjes en hussel alles goed door elkaar. Strooi wat zout over het geheel naar smaak.

Rooster de pitareepjes zo'n vier minuten in de oven op 200 graden tot ze lichtbruin en krokant zijn. 

Kaaspasteitjes

Ondertussen gaan we door met het volgende gerechtje: de kaaspasteitjes. Verbrokkel met je handen de feta en mozzerella boven een kom. Raspen kan ook, maar niet bij alle soorten feta en mozzerella. Kijk wat voor jou het beste werkt. 

Voeg nu de za'atar toe. Za'atar is een Israelisch kruidenmengsel, waar onder andere tijm en sesamzaad in zit. Klinkt heel ingewikkeld (en ver weg) maar je kunt het gewoon bij de meeste supermarkten kopen. 

Voeg ook wat zout en fijngesneden peterselie toe en meng alles goed door elkaar.

Rol het bladerdeeg uit. Scheid de eidooier van het eiwit en doe de eidooier in een bakje.

Duw met de steker een rondje uit het bladerdeeg en vul dit rondje voor de helft met het kaasmengsel. Houd de randjes vrij.

Smeer eigeel op de randen van het bladerdeeg. Doe dit goed rondom, want dit zorgt ervoor dat je pasteitje straks goed dicht blijft zitten. Klap het bladerdeeg dicht en druk met een vork de randen in elkaar. 

Maak je pasteitje af met nog een klein likje geel op de bovenkant en wat sesamzaadjes. Zet in de oven bij de aubergines.

Verder met de aubergines

Haal de aubergines uit de oven en pel ze. Snijd de gepelde aubergines in grove stukken en voeg deze toe aan het yoghurt-tahinimengsel. 

Rasp een knoflookteen door de auberginedip en voeg wat zout en citroenrasp toe. Meng alles goed door elkaar.

Tip: Indien gewenst kun je ook nog een citroen uitknijpen. Dit geeft wat frisheid naast de rokerige smaak van de aubergine, maar dit zorgt er ook voor dat je aubergine niet verder verkleurt. 

Kippenvleugels bakken

Haal de kippenvleugels uit de koelkast. Doe wat neutrale olie in een hapjespan en bak de kippenvleugels rondom aan. Zet daarna het vuur wat zachter en laat ze braden, net zo lang tot ze gaar zijn.

Bak ondertussen ook de pijnboompitten in een droge koekenpan. Deze strooi je straks over de baba ghanoush.

Essembleren

Essembleren, ofwel: alles mooi bij elkaar zetten. 

Maak je baba ghanoush af met wat granaatappelpitjes, verse peterselie en olijfolie. Steek de afgebakken pitapuntjes er bij in. Doe de net gebraden kippetjes in een bakje en haal de kaaspasteitjes uit de oven.

Pak een grote plank en zet de net gemaakte gerechtjes bij elkaar. Om de plank op te leuken kun je er nog wat andere dingen bij zetten, zoals snackgroentes, humus of een schaaltje olijven.

Tast toe!

Lees meer over
Hugo KennisEigen Huis & Tuin Lekker Leven