Thanksgiving vieren met Hugo!

Gevulde kip met zoete aardappel en spruitjes

·Aangepast:
Gevulde kip met zoete aardappel en spruitjes
RTL

Hoewel we Thanksgiving in Nederland misschien niet 'echt' vieren, weten velen van ons waarschijnlijk wel dat het maken van lekker eten tijdens deze dag centraal staat. Hugo maakt daarom vandaag de traditionele Thanksgiving-kalkoen. Maar dan met kip. Lees je mee?

Het koken van een gevulde kip lijkt misschien veel werk, maar dat valt in dit geval mee. Hugo: "De voorbereiding is zo gedaan. Het enige wat lang duurt, is het wachten op de oven."

Een Thanksgiving-kalkoen is altijd royaal gevuld met lekkere specerijen. Om de smaken er goed in te laten trekken, moet je een kip vullen, in plaats van de kruiden er overheen te doen: "De buitenkant van een kip heeft een velletje, waardoor weinig smaak toegelaten wordt. Daarom is het goed om 'm van binnenuit te vullen, zodat de smaak er in kan trekken en de hele kip goed gekruid wordt." 

Gevulde gebraden kip uit de oven

Hoofdgerecht voor 4 personen.

Bereiding: circa 1½ uur.

Ingrediënten

  • 1 scharrelkip (circa 1½ kg)
  • 2 witte boterhammen
  • 3-4 eetlepels melk
  • 2 sjalotten
  • neutrale olie
  • 125 gr. ontbijtspek in blokjes
  • 2 tenen knoflook
  • 2-3 takken salie
  • 75 gr. ongezouten pecannoten
  • 1 zoetzure appel
  • 70 gr. gedroogde cranberry’s
  • 1 sinaasappel
  • zout en peper

Geroosterde spruiten

Bijgerecht voor 4 personen.

Bereiding: circa 20 minuten

Ingrediënten

  • 800 gr. spruiten
  • neutrale olie
  • zout en peper
  • 2-3 eetlepels balsamicoazijn

 

Zoete aardappelpuree

Bijgerecht voor 4 personen.

Bereiding: circa 20 minuten.

Ingrediënten

  • 800 gr. zoete aardappels
  • zout
  • 40 gr. roomboter
  • ½ sinaasappel
  • cayennepeper
  • ½ bosje krulpeterselie

De kip 'stuffen'

Verwarm de oven voor op 220 graden. Was de appel en snijd deze (met schil en al) in blokjes.

Snipper de sjalotjes en zet deze samen met de spekblokjes op het vuur. Snijd de knoflooktenen en salie in grove stukken en doe deze in de pan bij de spekblokjes. 

Laat het geheel even doorbakken op middelhoog vuur.

Scheur het brood boven een kom in grove stukken en voeg daar een flinke scheut melk aan toe. 

Meng het brood goed met de melk, net zo lang tot het een beetje zompig wordt. Hierdoor krijgt je vulling straks een beetje binding. Dit wil je, zodat hij straks goed in de kip blijft zitten.

Doe dan de gedroogde cranberries en pecannoten in de kom bij het brood. 

Haal de pan met spekjes van het vuur en doe alles wat in de pan ligt bij het brood in de kom, samen met de appelblokjes en rasp van een sinaasappelschil. Knijp de sinaasappel ook nog een beetje uit voor wat sap. Meng alles goed door elkaar en breng op smaak met zout en peper.

Tip: Indien dat nog niet is gedaan: bind de pootjes van de kip bij elkaar met een opbindtouwtje.

Vul de kip met de vulling tot hij helemaal vol zit. Doe daarna wat olie, zout en peper over de kip heen. Heb je vulling over? Leg deze dan onder de kip.

Verlaag de oventemperatuur naar 180 graden en zet de kip ongeveer 70 minuten in de oven.

Zodra het vocht eruit loopt, schep je dit met een lepel over de kip heen. Herhaal dit ongeveer om het kwartier: zo blijft je kip mooi mals. 

Zoete aardappelpuree

Schil de zoete aardappelen, snijd ze in stukken en zet ze op met koud water. Kook ongeveer 10 minuten.

Pas op: Zoete aardappel is een stevige knol, en stiekem ook helemaal geen aardappel, ook al noemen we 'm zo. Wees extra voorzichtig met snijden, omdat dit soms wat moeizaam kan gaan.

Controleer of de zoete aardappel gaar is, door er met een vork in te prikken. Als ze gaar zijn, haal je de pan van het vuur en giet je al het kookvocht af.

Doe de boter bij de aardappelen en voeg wat spice toe met wat cayennepeper. Knijp naar smaak wat sinaasappelsap erbij.

Pak een stamper en stamp alles goed door elkaar. Voeg wat zout en peper toe naar smaak. De puree is nu klaar. Zorg dat het fornuis uit staat en zet de pan terug op de pit om even te rusten.

Gegrilde spruitjes

Het is spruitenseizoen. Misschien herinner je je de spruit als een bittere, niet zo lekkere groente, vanuit je kindertijd. Volgens Hugo is dit niet nodig: "De spruit is door de jaren heen minder bitter geworden en daarbij maken we 'm vandaag extra lekker, door 'm te karameliseren in de oven met balsamicoazijn."

Wist je dat... de spruit eigenlijk een kleine groene kool is? Hij groeit aan de 'stam' van de spruitenplant. Hieronder volgt afbeelding waarop Hugo uitbeeldt hoe dat er ongeveer uit ziet.

Goed, door met het gerecht. Pluk de lelijke blaadjes van de spruiten af en snijd ze doormidden. Leg ze op een bakplaat met aluminiumfolie en rooster ze 5-10 minuten onder een hete grill, op zo hoog mogelijke temperatuur. 

Let op: Leg aluminiumfolie op de bakplaat en géén bakpapier, want deze verbrandt bij te hoge temperatuur.

Het gerecht afmaken

Haal de spruitjes uit de oven en sprenkel meteen de balsamico eroverheen. Als het goed is, begint deze te borrelen door de hitte. Zet de grill uit en schuif de spruitjes nog even terug onder de grill om ze na te laten sudderen.

Snijd de verse peterselie en meng deze samen met wat sinaasappelsap, -rasp en grove zoutflakes door de zoete aardappelpuree.

Haal de kip uit de oven en controleer of deze goed gaar is.

Schep de aardappelpuree op een bord en garneer deze met wat gegerilde spruitjes.

Leg de kip op een aparte schaal en giet hier wat jus overheen die is achtergebleven na het roosteren in de oven. Maak af met grof zeezout.

Snijd het touwtje bij de poten van de kip los en verdeel de kip over de borden.

Enjoy!

Lees meer over
Hugo KennisEigen Huis & Tuin Lekker Leven