Koken met Sandra!

Snelle coq au vin met aardappel-knolselderijpuree

Door Anne Tjon-A-Joe··Aangepast:
Snelle coq au vin met aardappel-knolselderijpuree
RTL

Sandra maakt vandaag een snelle versie van een klassiek, Frans brasseriegerecht: coq au vin! Een heerlijk stoofpotje voor een herfstige avond. Normaliter bevat dit gerecht haan, maar dat vraagt iets meer gaartijd. Sandra maakt het dit keer op haar eigen (snellere) wijze met sappige kippendijfilet. Ook staat er nog een lekkere aardappel-knolselderijpuree op het menu met bieslook.

Dit recept bestaat uit twee delen. Sandra begint met de coq au vin en verderop in het artikel lees je het recept voor de aardappel-knolselderijpuree.

Snelle coq au vin

  • Hoofdgerecht voor 4 personen
  • Bereiding: circa 40 minuten

Ingrediënten:

  • 300 gr. kippendijfilet
  • zout en peper
  • neutrale olie
  • 125 gr. mager ontbijtspek (eventueel al in blokjes)
  • 1 ui
  • 2 tenen knoflook
  • 2 stengels bleekselderij
  • 1 winterpeen
  • 250 gr. champignons
  • 1 laurierblad
  • 3 takken tijm
  • 1 eetlepel bloem
  • 250 ml rode wijn
  • 250 ml kippenbouillon

Bereidingswijze

Stap 1: Bestrooi de kippendijen met zout en peper.

Stap 2: Verwarm een scheut olie in een braadpan en bak de kip rondom bruin aan.

Stap 3: Snijd het spek in blokjes (als dat nog niet het geval was) en haal de kip uit de pan. Voeg de spekblokjes vervolgens toe aan de pan en bak 2 minuten.

Stap 4: Pel en snipper intussen de ui en snijd de knoflook. Voeg dit toe aan de pan.

Stap 5: Snijd de peen en bleekselderij in blokjes en voeg toe.

Stap 6: Snijd de champignons in kwarten en voeg met de laurier en tijm toe.

Stap 7: Voeg de bloem aan de pan toe en roerbak 1 minuut. Blus het af met de wijn en laat 2 minuten inkoken.

Tip: In dit stoofpotje is rode wijn gebruikt, maar je kunt hem natuurlijk ook met andere wijnen maken of zelfs met champagne.

Stap 9: Voeg de bouillon toe en leg de kip terug in de pan.

Stap 10: Laat het gerecht 15-20 minuten zachtjes stoven.

Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!
Lees ook

Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Aardappel-knolselderijpuree met bieslook

  • Bijgerecht voor 4 personen
  • Bereiding: circa 35 minuten

Ingrediënten:

  • 700 gr. kruimige aardappels
  • 500 gr. knolselderij
  • olijfolie extra vergine
  • 2 eetlepels pompoenpitten
  • bosje bieslook
  • zout en peper

Extra benodigdheden:

  • pureestamper

Bereidingswijze

Stap 1: Schil en snijd de aardappels en knolselderij in blokjes.

Stap 2: Doe de aardappels en knolselderij in een pan, zet net onder water breng aan de kook en kook in circa 20 minuten gaar. Giet het daarna af.

Stap 3: Voeg een royale scheut olijfolie toe met wat zout en peper en stamp tot een puree.

Stap 4: Rooster de pompoenpitten in een droge koekenpan.

Stap 5: Snijd de bieslook fijn en meng door de puree.

Stap 6: Strooi de pitten over de puree.

Dit is een artikel van
Lees meer over
Sandra YsbrandyEigen Huis & Tuin Lekker LevenReceptKoken