10 dingen die je nog niet wist over diabetes

·Aangepast:
10 dingen die je nog niet wist over diabetes
Van onze partner Diabetes Fonds

Diabetes. We hebben er allemaal van gehoord en kennen waarschijnlijk ook allemaal wel iemand met deze ziekte. Maar wat is het nou precies? En wat is het verschil tussen type 1 en type 2? Wij zetten tien feiten voor je op een rij.

  1. Diabetes of suikerziekte?

    De termen diabetes en suikerziekte worden door elkaar heen gebruikt, maar betekenen hetzelfde: de ziekte die te maken heeft met je bloedsuiker. Bij een gezond iemand zit er precies genoeg suiker in het bloed, maar bij iemand met diabetes wordt dat niet gereguleerd. De suikers die hij of zij binnenkrijgt, bijvoorbeeld uit koolhydraten of snoepgoed, worden niet verwerkt en blijven in je bloed zitten. Dat is ongezond en kan voor gezondheidsproblemen zorgen, zoals hart- en vaatziekten, slechtziendheid of slechter werkende nieren. 
     

  2. Diabetes type 1 en diabetes type 2 

    Bij diabetes type 1 maakt de alvleesklier geen insuline meer aan. Dat komt doordat het eigen lichaam de cellen die insuline maken, uitschakelt. Je afweersysteem valt dus de cellen aan, daarom is diabetes type 1 een auto-immuunziekte. Bij diabetes type 2 maakt de alvleesklier nog wel insuline aan, maar het lichaam reageert er niet goed meer op. De insuline is eigenlijk onzichtbaar voor het lichaam, daardoor blijft er te veel suiker in het bloed zitten. De bloeddruk en cholesterol zijn daarbij ook vaak te hoog. Lees meer over de verschillen tussen diabetes type 1 en type 2
     

  3. 1 miljoen Nederlanders

    Heb je diabetes? Dan ben je niet de enige. Ruim 1.2 miljoen Nederlanders hebben diabetes. Daarvan hebben 1.1 miljoen mensen de officiële diagnose, de rest loopt er ongemerkt mee rond. Dat is dan ook het gevaarlijke van diabetes: je voelt je meestal niet ziek, maar als je bloedsuiker jarenlang te hoog is, krijg je uiteindelijk ernstige gezondheidsproblemen. 

    Wil je weten hoeveel risico jij loopt om diabetes type 2 te krijgen? Doe dan de diabetes-test van het Diabetes Fonds.

  4. Genezing

    Diabetes is niet te genezen, maar wel te behandelen. Voor type 2 geldt dat het zo goed onder controle kan zijn, dat er nauwelijks medicijnen nodig zijn. Bij diabetes type 1 moet er altijd medicatie gebruikt worden om het onder controle te houden. 
     

  5. Erfelijkheid 

    In principe is diabetes niet erfelijk, maar toch zie je dat diabetes type 2 vaak in families voorkomt. De ziekte zelf is niet erfelijk, maar wel de aanleg om het te krijgen. Gezond eten en voldoende beweging, betekent minder kans op diabetes. Zelfs als het in de familie zit. Bij diabetes type 1 speelt erfelijkheid een veel kleinere rol. Meer over erfelijkheid vind je hier
     

  6. 1 op de 3

    Diabetes type 2 is de meest voorkomende vorm van de twee. Negen op de tien mensen die diabetes heeft, heeft type 2. Onderzoekers van het Erasmus MC hebben onderzoek gedaan naar hoeveel huidige volwassen Nederlanders diabetes type 2 krijgen als we als maatschappij niet gezonder gaan leven: dat zijn er 1 op de 3.  
     

  7. Suikervrij

    Het is een grote misvatting dat mensen die diabetes hebben geen suiker mogen eten. Wel is het zo dat mensen met diabetes het beste zo min mogelijk suiker kunnen eten, om de bloedsuikerspiegel stabiel te houden. Maar dat betekent geen vrijbrief om los te gaan met suikervrije koekjes of gebakjes, want die zijn niet per se gezonder. Sterker nog: in die suikervrije varianten zit vaak zelfs meer vet.
     

  8. Roken 

    Roken is voor niemand goed, maar voor mensen met diabetes kan het extra gevolgen hebben. Roken beschadigt namelijk, net als diabetes, de bloedvaten en zenuwen. Bovendien hebben rokers meer kans op diabetes type 2, omdat de rook het lichaam minder gevoelig maakt voor insuline. Dit kan ervoor zorgen dat de bloedsuiker stijgt. 
     

  9. Sporten

    Er wordt wel eens gedacht dat het met diabetes niet goed is om te sporten, maar dat is absoluut niet waar. Zeker voor mensen met diabetes is het goed om regelmatig te bewegen. De bloedsuikerspiegel daalt, het is goed tegen stress en het versterkt de botten en spieren. Allemaal dingen die juist voor mensen met diabetes goed zijn. 
     

  10. Aangepast dieet?

    Voor mensen met diabetes is het belangrijk om goed op de voeding te letten en in de basis te voldoen aan de algemene Richtlijnen van de Gezondheidsraad, met wat extra aandacht voor koolhydraten, verzadigd vet en vezels. Voornamelijk de keuze in de soort koolhydraat is belangrijk om disbalans in de bloedsuikerspiegel te voorkomen. Daarnaast is het raadzaam om voornamelijk te kiezen voor producten met weinig snelle koolhydraten (suikers) en veel vezels, zoals groenten en volkoren graanproducten. 

Het Diabetes Fonds wil Nederland gezonder maken en diabetes genezen door het financieren van wetenschappelijk onderzoek naar betere behandelingen, genezing en complicaties van diabetes. 

Wil je helpen om meer onderzoek mogelijk te maken? Doe een gift. 

Diabetesvereniging Nederland verbindt als patiëntenorganisatie mensen met diabetes, behartigt hun belangen (bijvoorbeeld rond goede diabeteszorg, vergoeding en beschikbaarheid van hulpmiddelen) en ondersteunt hen in het voluit kunnen leven met diabetes.