Coronaproof reizen

Zij overwinteren in eigen land: 'In onze yurt houden we het reisgevoel vast'

Door Roxanne Vis··Aangepast:
© privéfoto's Zij overwinteren in eigen land: 'In onze yurt houden we het reisgevoel vast'
RTL

Wie normaal gesproken de winter ontvlucht, heeft door corona nu mooi pech. Maar leven zoals je op reis doet, kan ook prima in eigen land – al zul je wat kou dan wel voor lief moeten nemen. Deze stellen overwinteren dit jaar op een bijzondere manier in Nederland.

'Geen zin in stenen muren om ons heen'

Ze hebben geen stromend water, moeten muizen en motten als huisgenoten dulden en worden wakker in de ijzige kou, maar Chris (37) zou niet anders willen. Samen met haar man Rick (32) woont ze deze winter in een yurt in de weilanden van Brabant.

De afgelopen jaren overwinterden ze in Spanje, Portugal en Marokko met hun huis op wielen, een camperbusje, maar dat zat er door corona nu niet in. Daarom besloten ze een yurt aan te schaffen. "Het idee ontstond toen we een paar nachtjes in de yurt van een vriend verbleven", vertelt Chris. "Dit kunnen wij ook doen, dachten we. Het is heel haalbaar. Een yurt is niet extreem duur, en voor ons is het de perfecte manier om het reisgevoel vast te houden. Want ik had helemaal geen zin in stenen muren om me heen."

Chris en Rick (hier op de foto) bouwden de yurt zelf op© privéfoto
Chris en Rick (hier op de foto) bouwden de yurt zelf op

Chris en Rick verruilden een aantal jaar geleden hun huis en het grootste deel van hun spullen voor een vrijer bestaan. "Hoe minder je hebt, hoe minder je kwijt kunt raken. Dat geeft met zo’n coronacrisis heel veel rust." Ze wonen en werken normaal gesproken zeven maanden per jaar op een camping, en trekken er dan in de wintermaanden op uit. "We zijn allebei reizigers in hart en nieren. Reizen is een belangrijk onderdeel van ons leven, we willen zo veel mogelijk van de wereld zien. Het mooie is: ons leven in de yurt voelt ook als een reis, want we zitten op een nieuwe plek waar we niet voor eeuwig blijven. En we kunnen op deze manier blijven genieten van het buitenleven waar we zo aan verslaafd zijn, ook al is het winter."

De yurt bouwden ze zelf op. "Eerst hebben we een platform gemaakt. Dat moet goed geïsoleerd zijn, zodat er geen kou van de bodem naar binnen trekt. Vervolgens hebben we de yurt opgezet en zijn we meubeltjes gaan zoeken. Via vrienden en familie, Marktplaats en kringloopwinkels sprokkelden we zo onze hele inrichting bij elkaar. Inmiddels is het hier hartstikke gezellig."

De yurt van Chris en Rick van binnen en van buiten © privéfoto's
De yurt van Chris en Rick van binnen en van buiten

Voor het yurtleven moet je wel uit het juiste hout gesneden zijn, denkt Chris. "Het is niet voor iedereen. We zijn net wakker en het is in de yurt nu bijna net zo koud als buiten. In feite is het gewoon een tent natuurlijk. Rick is hout aan het hakken om het warm te stoken. Dat is elke ochtend het eerste wat we doen. Je moet er een beetje voor werken, maar daar hou ik juist van."

Lekker primitief

De luxe van een lekkere warme douche, een vaatwasmachine of zelfs een toilet hebben ze ook niet. "We mogen douchen en naar de wc bij een boer hier in de buurt, maar vaker sta ik hier onder de buitendouche, met koud water. Lekker primitief, je wordt er hard van."

Een groot pluspunt vindt Chris dat deze manier van leven behalve heel duurzaam ook heel eenvoudig is. "Alles gaat heerlijk traag. Je hebt echt tijd voor bezinning." Het buitenland missen ze nu totaal niet. "We hebben het hier onwijs naar onze zin. Tuurlijk, het zou fantastisch zijn als we weer met de bus weg kunnen, maar dit is nu net zo avontuurlijk. Het is weer even een nieuw, spannend hoofdstuk. Ik kan het iedereen aanraden."

'Leven zonder douche is even wennen'

Ook Vivian (31) en Yannick (30) overwinteren dit jaar anders dan anders. Normaal gaan ze naar het buitenland, nu wonen ze off-grid (letterlijk: 'van het net af'. Dus zonder aansluiting op het riool, het water- of elektriciteitsnet, red.) in een kleine eco-gemeenschap in de bossen ergens in het oosten van het land.

Net als Chris en Rick wonen ze het grootste deel van het jaar op een camping. In de wintermaanden trekt Yannick er met zijn busje op uit naar bijvoorbeeld Portugal, terwijl Vivian ergens anders op de wereld yogalessen en massages geeft. "Dat kan ik overal doen, dus ik laat me meestal leiden door wat op mijn pad komt", zegt ze.

Yannick en Vivian in hun tijdelijke huisje in het bos© privéfoto's
Yannick en Vivian in hun tijdelijke huisje in het bos

Nu ze door corona aan Nederland gebonden zijn, zoeken ze op een andere manier het avontuur op – in een huisje zonder stroom en stromend water in het bos dus. "Het is een beetje een uitprobeersel voor ons, om te ervaren of deze leefstijl bij ons past", legt Vivian uit. "In eerste instantie zitten we hier voor vier maanden, als het bevalt gaan we het misschien voor langere tijd doen. Tot nu toe bevalt het best goed."

De kou ontvluchten is er deze winter voor het eerst sinds lange tijd niet bij. Vivian doet nu het tegenovergestelde: ze zoekt ’m juist op. "Ik probeer eens per week in de rivier te gaan zwemmen om mezelf bloot te stellen aan de kou. Ik merk dat mijn lichaam daardoor beter met de kou kan omgaan. Dat verraste me." Maar eerlijk is eerlijk: leven zonder douche was even wennen. "Dat vinden we allebei wel pittig. Je bent al een leven lang een douche gewend. Nu wassen we ons vanuit een teiltje; dat heeft ook zo zijn charme."

Geen spontaan filmpje

Hun huisje stoken ze warm met zelfgesprokkeld hout. Via zonnepanelen halen ze wel wat stroom binnen, maar dat is in deze donkere dagen net genoeg voor het opladen van hun telefoons. Als ze iets groters, zoals een laptop, willen opladen, moeten ze dat bij mensen in de buurt doen. "Voor de dingen die in een normaal woonhuis vanzelfsprekend zijn, moeten wij wat meer moeite doen. Spontaan een filmpje kijken is er bijvoorbeeld niet bij, dat moeten we echt voorbereiden."

Maar het door hen zo geliefde buitenleven maakt al die kleine ongemakken goed. "We zijn net als ’s zomers veel buiten, dat vinden we allebei heerlijk. Het is een heel simpel, rustig leven, heel dicht bij de natuur. Je wordt er weer even op gewezen wat er allemaal voor nodig is om water, eten en warmte te hebben. Het is echt back to basic."

5 x anders overwinteren

In een yurt of huisje zonder stroom wonen iets te gortig? Er zijn ook andere manieren om te overwinteren in eigen land.

  1. Indoor kamperen
    Genieten van dat vrije campingleven maar dan zonder kou? Boek een caravan of tent op een indoorcamping. Oké, met buiten heeft het weinig te maken, maar verder is alles er (bijna) net zoals op de echte camping.
  2. Trek met een camper door het land
    Huur (of koop) een camperbusje en maak een roadtrip door het hele land. Overdag maak je wandelingen over het strand of door het bos, ’s avonds slaap je lekker knus in je rijdende hotel. Wedden dat je Nederland dan ineens met hele andere ogen bekijkt?
  3. All-inclusive om de hoek
    Had jij je nou juist zo verheugd op een lekkere all-inclusivevakantie? Zo eentje waarbij je de hele dag door kunt drinken en eten waar je zin in hebt, nergens aan hoeft te denken en het resort niet af hoeft? Ook dat kan gewoon hier. In het (enorme) Corendon Village Hotel in Badhoevedorp om precies te zijn. In de tuin staat een heuse Boeing 747, zodat je net kunt doen alsof je daarmee aan bent komen vliegen. De warme zon moet je er wel zelf bij denken, in plaats daarvan is er een schaatsbaan.
  4. Laat je in de watten leggen
    Er is één plek waar je echt geen kou hoeft te lijden: in de sauna. De hele winter daar bivakkeren is wellicht wat fanatiek, maar je kunt er natuurlijk prima een wekelijks uitje van maken of een paar dagen sauna achter elkaar plakken met een overnachting in de buurt. Boek er behandelingen bij zoals een massage en de winter lijkt echt heel ver weg.
  5. Op een (on)bewoond eiland
    Onbewoonde eilanden heb je ook gewoon in Nederland. De Dode Hond (hè gezellig) bijvoorbeeld, in het Eemmeer. Hier is overnachten in je eigen tent toegestaan. Ook op de gloednieuwe Marker Wadden kun je verblijven. Landal verhuurt er vier eilandhuisjes. Palmbomen en kokosnoten zul je er niet vinden, maar misschien wel een exotische vogel. Zie je ook niet elke dag! Mag het iets bewoonder, ga dan een tijdje op een van de Wadden zitten. Het is geen Bali, maar het eilandgevoel is er onmiskenbaar.
Lees meer over
WinterReizenReisadviesCoronamaatregelen