De opvoedkwestie: 'Zoontje (7) rekt het naar-bed-gaan-ritueel'
De zevenjarige zoon van Samira weet iedere avond het slapengaan eindeloos te rekken. Haar geduld raakt soms op. Hoe maakt ze hier een eind aan?
Iedere avond is het hetzelfde liedje bij Samira in huis als het bedtijd is, en daar wordt ze hoorndol van: "Als ik Amin 's avonds naar bed breng, rekt hij dat ritueel eindeloos uit. Dan moet hij nog een slokje water, dan ineens weer plassen, dan ligt zijn kussen niet goed en ga zo maar door. Ook begint hij dan ineens verhalen over zijn dag of over school te vertellen, of hij gaat me allemaal vragen stellen: waar de maan van gemaakt is, waarom mensen doodgaan en wat liefde is. Ik wil hem dan niet meteen afkappen, maar de timing is beroerd en ik wil dat hij op tijd gaat slapen. Waarom komt dit altijd op het laatste moment en hoe kap ik hem liefdevol af?"
Het komt vaak voor dat een kind overdag misschien niet zo veel vertelt of vraagt, en ’s avonds rond bedtijd ineens losbarst, zegt kindercoach Janina Dubbeld van De Vuurtoren: "Veel kinderen zijn als sponzen en nemen de hele dag alle indrukken in zich op. Overdag is er afleiding door school en vriendjes. Maar als er rust is, nemen de gedachten het over. Juist op het moment dat je kind lekker ligt, lijkt zijn hoofd opeens 'aan' te gaan en is er behoefte aan orde in de chaos in zijn hoofd. Waarschijnlijk herken je het ook wel bij jezelf, dat er als je gaat liggen opeens allerlei dingen door je hoofd schieten die je had moeten doen of die je echt niet moet vergeten morgen? Dat dus. Waarschijnlijk is het hier geen kwestie van expres tijd rekken. Jouw kind komt er dan pas aan toe om te ventileren wat er in zijn hoofd omgaat."
'Vertel jezelf dat juist deze momenten heel waardevol zijn, zo samen aan het einde van de dag.'
Om orde in de chaos te scheppen kun je voor je kind een schriftje maken of een dagboek kopen, adviseert Dubbeld: "Maak er een ritueel van om elke avond voor het slapen gaan aan te geven wat er goed ging die dag, wat er beter kon, of er leuk gespeeld is, of het eten lekker was. Dus wat er ook maar leeft voor je kind. Maak ook een kader waar hij even kan tekenen of schrijven. Dit samen doen geeft een fijn contactmoment en ruimt nét genoeg op om rustig in slaap te kunnen vallen. Als je zoon de neiging houdt om het moment te rekken, kun je een zandloper zetten. Die mag hij volkletsen en vragen, daarna is het klaar."
"Wat ook helpt, is als je jezelf vertelt dat juist deze momenten heel waardevol zijn, zo samen aan het einde van de dag. Het is niet iets wat even afgeraffeld moet worden, zodat eindelijk jouw avond kan beginnen. Dat werkt averechts. Probeer er echt van te genieten en met je volle aandacht bij je zoon te zijn. Dat is eigenlijk alles wat hij van je vraagt."
Wil je geen aflevering van deze rubriek missen? Klik dan op de Opvoedkwestie-tag hieronder en vervolgens links bovenin op 'Volgen'.