Gezin

De opvoedkwestie: 'Mijn zoontje mag niet evenveel als de buurtkinderen'

Door Anne Broekman··Aangepast:
© iStockDe opvoedkwestie: 'Mijn zoontje mag niet evenveel als de buurtkinderen'
RTL

De zesjarige zoon van Annick speelt veel met de buurtkinderen. Hartstikke leuk, alleen mogen zij meer dan haar zoon. Dat zorgt voor wrijving.

Juist voor hun zoon zijn Annick en haar man vorig jaar verhuisd naar een kinderrijke buurt. Het contact met de buurtkinderen is leuk, maar zorgt bij Annick soms ook voor dilemma’s: "Morris speelt vaak met de kinderen van de buren. Onlangs ben ik erachter gekomen dat hij van de buurvrouw met haar kinderen – en vaak met nog een stel andere kinderen uit de straat - zonder toezicht naar een speeltuintje verderop in de buurt mag gaan. Daar ben ik het niet mee eens, van mij mag dat nog niet. Dat heb ik ook tegen de buurvrouw gezegd. Maar nu is mijn zoon dus de enige die dan niet mee kan, waardoor hij boos is op mij, omdat ik het 'verpest' heb. Moet ik dit loslaten?"

De opvoedkwestie: 'Dochtertje (5) durft niet alleen naar boven te gaan'
Lees ook

De opvoedkwestie: 'Dochtertje (5) durft niet alleen naar boven te gaan'

"Eigenlijk is het vooral de vraag waarom de andere kinderen dit allemaal wel mogen en jouw kind niet", zegt Annelies Bobeldijk van WOW! Opvoedcoaching. "Is jouw kind echt zo impulsief en hier nog niet aan toe, of is het jouw eigen angst? Kijk neutraal naar de situatie: is het echt gevaarlijk als hij alleen gaat en kan jouw zoon dit nog niet, of kun je het zelf niet aan? Deze kwesties hebben vaak met loslaten te maken. Ouders denken vaak dat hun kinderen iets nog niet kunnen terwijl dat niet altijd zo is."

Toch kan het zijn dat je als ouder een goede reden hebt om dit nog niet te willen, bijvoorbeeld als je kind zonder te kijken de straat oversteekt: "Benoem deze reden dan en ga dit met je kind oefenen: zó steek je veilig de straat over. Dan geef je je kind perspectief, je laat zien wanneer het wel mag in plaats van alleen maar 'nee' te zeggen."

'Dingen alleen mogen doen is voor een kind erg belangrijk bij de ontwikkeling van autonomie en zelfvertrouwen.'

Durf je het aan met je kind, begin dan met het maken van duidelijke afspraken, tipt Bobeldijk: "Bijvoorbeeld dat hij het altijd moet komen zeggen als hij naar het speeltuintje gaat, en ook als hij weer terug is. En dat als hij daar speelt, hij vanuit daar niet verder door de buurt gaat rondstruinen. Zo weet je altijd waar hij is. Ter geruststelling zou je elk half uur poolshoogte kunnen gaan nemen. Gaat dit goed, dan kun je het verder uitbouwen. Dingen alleen mogen doen en het vertrouwen krijgen van je ouders is voor een kind erg belangrijk bij de ontwikkeling van autonomie en zelfvertrouwen."

Wil je geen aflevering van deze rubriek missen? Klik dan op de Opvoedkwestie-tag hieronder en vervolgens links bovenin op 'Volgen'. 

Lees meer over
De opvoedkwestieGezinOpvoedingKind