Gezin

De opvoedkwestie: 'Mijn kindje (1,5) slaapt ineens slecht'

Door Anne Broekman··Aangepast:
© iStockDe opvoedkwestie: 'Mijn kindje (1,5) slaapt ineens slecht'
RTL

Nelleke prees zichzelf gelukkig met een dochtertje dat altijd heel goed sliep. Sinds kort is daar verandering in gekomen. De gebroken nachten vallen haar zwaar. Wat kan ze doen?

Voor jonge ouders waren Nelleke en haar man altijd opvallend goed uitgerust, zegt ze: "Onze dochter Cato van anderhalf sliep altijd hartstikke goed. Al met acht weken sliep ze door, nooit hebben we daar problemen mee gehad. Maar sinds drie maanden gebeurt het geregeld dat ze ‘s nachts rond twee uur wakker wordt en heel hard begint te huilen. Het erge is: dan duurt het uren voordat ze weer stil en gekalmeerd is. Deze korte nachten breken ons op. Wat kunnen we doen?"

De opvoedkwestie: 'Zoontje (3,5) is lomp en sloopt alles'
Lees ook

De opvoedkwestie: 'Zoontje (3,5) is lomp en sloopt alles'

Ook kinderen die voorheen perfecte slapers waren, gaan soms ineens minder goed slapen, zegt gecertificeerd kinderslaapcoach Tineke Rijnen van The good Night Club. Ze heeft ook goed nieuws: "In de kern schuilt in ieder kindje een goede slaper. Slapen is iets natuurlijks wat ieder lichaam kan én nodig heeft. Een moment waarop de slaap van een kind vaak ontspoort, is tijdens een slaapregressie. Kenmerkend voor zo’n periode is dat je kindje een mijlpaal in zijn ontwikkeling doormaakt. Als gevolg daarvan verandert het slaapgedrag ook. Zie het dus als een ontwikkelingsfase."

"Maar wees je tijdens deze fase bewust van jouw reactie op de onrust van je kind. Zorg dat er in deze periode geen nieuwe gewoontes ontstaan die je niet wil behouden wanneer deze fase weer voorbij is, zoals bij je kind blijven tot hij slaapt. Dat leert een kind dat in slaap vallen alleen kan met papa of mama erbij, waardoor hij zonder jullie aanwezigheid geen veilig gevoel meer zal hebben."

'Hoe vermoeider je kindje raakt, hoe ingewikkelder slapen wordt.'

Je kunt je kind helpen door zoveel mogelijk consequent te zijn in jouw gedrag. Hou je aan een vast avondritueel - elke avond in dezelfde volgorde - maar ook voor een consistente reactie op de onrustige momenten, zegt de kinderslaapcoach: "Zorg dat je niet steeds iets anders doet wanneer je naar je huilende kind toegaat. Wat je doet hoeft niet onaardig of boos te zijn – liever niet zelfs, het belangrijkste is dat je duidelijk bent. Hou het naar bed gaan positief. Maak hier een fijn momentje van om samen de dag af te sluiten. Een avondritueel helpt je kind zich voor te bereiden op de nacht en om los te komen van alles wat die dag gebeurd is."

Wat ook kan helpen, is je kind net wat vroeger onder wol te leggen, zo tipt Rijnen: "Hoe vermoeider je kindje raakt, hoe ingewikkelder slapen wordt. Die vicieuze cirkel is te doorbreken door je kind tijdelijk extra vroeg naar bed te brengen. Afhankelijk van het middagslaapje kan je denken aan ergens tussen zes en zeven uur in bed. Slaapproblemen kunnen soms ontzettend moeilijk zijn om doorheen te komen, ook doordat het slaaptekort veel invloed heeft op jou als ouder. Komen jullie hier zelf niet uit, dan is het slim om hulp in te schakelen van een professionele slaapcoach."

Wil je geen aflevering van deze rubriek missen? Klik dan op de Opvoedkwestie-tag hieronder en vervolgens links bovenin op 'Volgen'. 

Lees meer over
De opvoedkwestieGezinBabySlaapSlaapproblemen