Gezin

De opvoedkwestie: 'Mijn dochtertje laat over zich heen lopen'

Door Anne Broekman··Aangepast:
© iStockDe opvoedkwestie: 'Mijn dochtertje laat over zich heen lopen'
RTL

Het dochtertje (3,5) van Karen gaat over een tijdje naar de basisschool. Karen is bang dat zij over zich heen laat lopen door andere kinderen. Kan ze haar dochter weerbaarder maken?

Dat haar kind klaar is voor de volgende stap, daar twijfelt Karen niet aan. Het zijn andere dingen die haar zorgen baren: "Jayda is nu drieënhalf, na de zomer gaat ze naar de basisschool. Ze is geïnteresseerd in letters, cijfers en andere kinderen, dus ik denk dat ze er wel aan toe is. Maar ik maak me zorgen over haar gebrek aan assertiviteit. Ze geeft andere kinderen namelijk altijd hun zin. Zonder problemen geeft Jayda haar speelgoed of snoep af als iemand erom vraagt, ze bijt niet van zich af en geeft moeilijk grenzen aan. Kan ik haar helpen weerbaarder te worden?"

De opvoedkwestie: 'Mijn zoon (9) is ongelooflijk slordig'
Lees ook

De opvoedkwestie: 'Mijn zoon (9) is ongelooflijk slordig'

Aan anderen dingen geven of iets samen delen is an sich niets mis, zegt positief ouderschap-expert Kate Foltynska: "Belangrijker dan de mening van de moeder, is de vraag of je kind er vreugde aan beleeft als ze iets aan een ander weggeeft. Probeer er als ouder achter te komen waarom ze dit doet. Doet ze dit om anderen te pleasen en om goedkeuring te krijgen, of wordt ze er zelf oprecht blij van?

In het eerste geval is het belangrijk om je kind te leren dat haar eigenwaarde niet afhangt van de goedkeuring van anderen en dat ze goed is zoals ze is. Als een kind namelijk op deze leeftijd al de overtuiging krijgt dat ze vooral anderen tevreden moet stellen, dan wordt dat later in het leven een moeilijk te doorbreken patroon waarin ze zichzelf steeds wegcijfert. Wees er dus op tijd bij en zeg haar ermee te stoppen als ze er zelf niet happy van wordt."

'Het is zaak om als ouder een vinger aan de pols te blijven houden.'

Een gezond patroon is dat je ook jezelf blij maakt, zegt Foltynska: "De andere optie is dat ze écht gelukkig wordt van anderen dingen geven. Dat is ook prima. Ze is nu namelijk aan het leren wat ze fijn vindt. Maar als ze zegt dat ze blij is omdat ze het andere kindje blij heeft gemaakt, kun je even doorvragen naar hoe zíj zich erbij voelt."

Het is dus zaak om als ouder een vinger aan de pols te blijven houden, zegt de ouderschap-expert: "Misschien wordt ze even later er juist verdrietig van dat al haar snoep weggegeven is. Dan pas valt het kwartje. Maar dat is ook prima, want juist dan leert ze ervan. Ga het dus zeker niet verbieden om snoep of speelgoed af te geven, maar blijf reflecteren over haar gevoel."

Wil je geen aflevering van deze rubriek missen? Klik dan op de Opvoedkwestie-tag hieronder en vervolgens links bovenin op 'Volgen'. 

Lees meer over
De opvoedkwestieGezin