Etiquette

De vijf spelregels... in een hotel

Door Hanneke Mijnster··Aangepast:
© iStock De vijf spelregels... in een hotel
RTL

Het wemelt van de ongeschreven regels in het leven. Wetmatigheden die niemand je vertelt, maar waar iedereen een mening over lijkt te hebben. In deze rubriek nemen we iedere week een situatie of gelegenheid onder de loep: hoe hoort het daar eigenlijk? Deze week: de vijf spelregels in een hotel.

De situatie

Ook dit jaar vieren we de meivakantie verrassend binnenshuis, met hier en daar een uitje naar het bos en vanaf woensdag - hopelijk - een eerste toost op het terras. Of je doet eens gek, en boekt spontaan een nachtje uit in eigen land. Al dan niet met lief of kind. Kies je voor een hotel, ken dan ook de omgangsvormen. Gelukkig geeft etiquette-expert Anne-Marie van Leggelo hier alvast de vijf belangrijkste. 

De spelregels

1. Gij zult niet stelen

Naast de zeepjes en flaconnetjes (die dus mogen), nemen gasten ook opvallend vaak handdoeken mee uit hotels, weet Anne-Marie van Leggelo. "Dat is dus niet oké. Net als het dekbed, de Bijbel en ja, ik zeg het toch maar even, alle elektronische apparaten in je hotelkamer. Die verpakte slippertjes kun je prima in je koffer stoppen als souvenir, maar wil je de bijbehorende badjas graag thuis aan, vraag dan even of dat mag." Alles wat niet herbruikbaar is, mag je meenemen, dus leef je gerust uit op de douchemutsjes, naaisetjes en dat zalige stukje zeep.

De vijf spelregels van... weg met de camper
Lees ook

De vijf spelregels van... weg met de camper

2. Tip voor VIP

Wil je graag excellente service, geef dan meteen een goede fooi. Bijvoorbeeld wanneer je koffers naar boven worden gedragen of wanneer je roomservice bestelt. "In Nederland ben je nooit verplicht om fooi te geven, wij zien het als teken van tevredenheid over de dienstverlening. In veel landen om ons heen is het echt een must, en moet hotelpersoneel hun minimumsalaris juist spekken met jouw extra’s. Doe dat dan dus ook. Zelf leg ik altijd een euro of twee per nacht op het kussen met een klein kaartje met Thank you erbij. Dan is het meteen duidelijk dat de fooi voor hen is en maken je woorden misschien nog wel meer indruk dan je euro’s."

3. Niet te veel luxe om het lijf

Ja, zo’n heerlijk frisse witte is een feestje als je uit de regendouche stapt, maar gooi je natte handdoeken pas op de grond als je ze écht niet meer kunt gebruiken. "Zo’n handdoek is echt niet meteen vies van jouw natte lijf." Liever leef je toch een klein beetje mee met het klimaat. Het witte goed voor de wasploeg leg je het liefst zichtbaar en toch netjes in een hoek, dan is het doel voor iedereen duidelijk.

4. Blijf niet plakken

Twee uur eerder komen en twee uur te laat uitchecken kan niet. Is gewoon niet chique. "Zo’n schoonmaakploeg heeft zijn eigen planning en daar heb je rekening mee te houden." Bij sommige hotels kun je een Lazy Sunday Arrangement bijboeken, waarbij je ontbijt op bed krijgt en pas om 13.00 uur hoeft uit te checken. Ideaal voor de romantische verrassingen en het gevoel van onthaasten.

5. Grens aan je gastvrijheid

'Hee leuk, kom even langs!' Dat is één van de vele voordelen van toerist in eigen land zijn: verrassingsbezoekjes. En dat kan prima, legt Anne-Marie van Leggelo uit, zolang het maar voor 20.00 uur is. "Overdag kan iemand best even langskomen, al moet je er dan ook geen ellenlang verblijf van maken. Maar zodra de avond valt, moet je je extra gast aanmelden bij de receptie en dus ook rekening houden met eventuele extra kosten. Zomaar blijven slapen is een no go, al is het alleen al omdat het hotel uit veiligheidsoverwegingen precies moet weten wie er in huis is. Dus ook hiervoor geldt: er kan veel, als je het maar netjes vraagt." Je gezonde verstand had het niet beter kunnen zeggen.

Lees meer over
SpelregelsEtiquetteHotelReizen