Gezin

De opvoedkwestie: 'Dochter (7) heeft buikpijn van ruzies'

Door Anne Broekman··Aangepast:
© iStockDe opvoedkwestie: 'Dochter (7) heeft buikpijn van ruzies'
RTL

De zevenjarige dochter van Mara is gek op haar beste vriendinnetje, maar er is ook weleens ruzie. Mara’s dochter kan hier moeilijk mee omgaan. Hoe kan Mara haar helpen?

Na het nodige gekissebis om een afgepakte Barbiepop, ziet Mara haar dochter hier vaak nog lang over piekeren: "Lizzy heeft al sinds de peuterspeelzaal een beste vriendin met wie ze nu ook op school zit. De meisjes zijn dikke mik maar soms is er ook strijd en ruzie. Het lijken mij onschuldige ruzietjes, maar mijn dochter kan het heel moeilijk van zich afzetten. Ze krijgt er letterlijk buikpijn van, ook als de kwestie alweer is opgelost blijft ze malen. Hoe help ik haar los te laten?"

De opvoedkwestie: 'Mijn zoontje (4) durft niet te fietsen'
Lees ook

De opvoedkwestie: 'Mijn zoontje (4) durft niet te fietsen'

Meidenvenijn is iets dat veel ouders van dochters zullen herkennen. Maar waar het ene meisje zonder moeite lijkt te kunnen schakelen tussen alle gedoetjes door, heeft het andere kind hier veel meer moeite mee, zegt kindercoach Janina Dubbeld van praktijk De Vuurtoren: "Wat ik in mijn praktijk zie, is dat buikpijn vaak een teken van spanningen is. Vaak heeft dit ook te maken met hoe je als mens in elkaar steekt. Als je dochter introvert is, zal ze vooral intern veel met de strijd bezig zijn. Overdenken, herkauwen, analyseren, gevoelens onderzoeken, verschillende scenario’s uitdenken. Dat is een proces dat veel aandacht, tijd en energie vraagt."

"Wat belangrijk is, is in de eerste plaats erkennen dat het echt vervelend is als er ruzie is met haar beste vriendin en dat je begrijpt dat ze hiermee zit. Hou er rekening mee dat het soms best irritant is als je moeder gelijk met allerlei ongevraagde adviezen of oplossingen komt aanzetten terwijl je alleen maar je hart wilde luchten. Dus check of ze het fijn vindt om erover te vertellen en daarna of ze advies wil of dat het nu goed is. Ze is zeven en dat is oud genoeg om dit te begrijpen en te waarderen."

'Vaak voelen kinderen zich best alleen als ze zich zo rottig voelen, dus verbinding zal helend werken.'

Blijft je kind last houden van stress en fysieke klachten als buikpijn, dan kun je als ouder hierbij helpen. Ook zonder moeilijke, lange gesprekken, zegt Dubbeld: "Buikpijn vertelt me dat ze vastzit in die emoties en ze heeft iets nodig om hierin beweging te krijgen. Dit kun je vrij letterlijk nemen, dus soms is een stuk rennen of dansen op je favoriete muziek een perfecte manier om de buik van het slot te halen."

"Vaak voelen kinderen zich ook best alleen als ze zich zo rottig voelen, dus verbinding zal helend werken. Dat kan in de vorm van een knuffel of begrip, maar ook in de vorm van samen een spelletje doen. Alles wat ontspannend is en samen, zal goed vallen. Op deze manier leert je dochter dat al dit soort gevoelens erbij horen, dat ze er mogen zijn, maar dat ze ook weer voorbijgaan."

Wil je geen aflevering van deze rubriek missen? Klik dan op de Opvoedkwestie-tag hieronder en vervolgens links bovenin op 'Volgen'. 

Lees meer over
GezinDe opvoedkwestieRuzie