De opvoedkwestie

Maartjes ouders willen niet oppassen: 'Dat vind ik pijnlijk'

Door Anne Broekman··Aangepast:
© iStockMaartjes ouders willen niet oppassen: 'Dat vind ik pijnlijk'
RTL

Maartje vindt het ontzettend jammer dat haar ouders nooit op haar twee kinderen willen passen, ze had gehoopt dat ze dit wel zouden doen. Hoe gaat ze hiermee om?

Ze had heus niet gedacht dat haar ouders een vaste oppasdag voor hun rekening zouden nemen, maar Maartje had wel op iets meer betrokkenheid gehoopt. "Mijn ouders willen niet oppassen op mijn twee kinderen. Eigenlijk nooit, alleen bij heel hoge uitzondering als er nood aan de man is. Ze hebben de afgelopen zes jaar zo’n vier keer opgepast."

"Ze komen wel op iedere verjaardag en natuurlijk spreken we samen af, maar ze willen geen zorgtaken. Dit vind ik pijnlijk, ik had echt verwacht dat ze meer betrokken zouden zijn bij mijn gezin en af en toe een handje zouden helpen - ook omdat het leuk is en ze zo een band opbouwen met hun kleinkinderen. Hoe ga ik hiermee om?"

Zwangere Tanja voelt zich angstig en onzeker: 'Ik geniet niet'
Lees ook

Zwangere Tanja voelt zich angstig en onzeker: 'Ik geniet niet'

Het komt vaak voor dat een beeld in je hoofd niet klopt met de realiteit, zegt therapeut en post-partumspecialist Tilda Klumpenaar van Frou Frou Begeleiding: "Verwachtingen die niet uitkomen zorgen voor teleurstellingen en die pijn mag je voelen. Je kunt dit aankaarten bij je ouders: dat je het heel graag anders zou zien en soms hun hulp nodig hebt. Vragen staat vrij. Je mag open zijn over jouw gevoel en wat dit met jou doet, want anders krop je het op en wordt het wrok. Willen jouw ouders dit echt niet, dan kun je niets anders doen dan dit accepteren."

"Als je je blijft opwinden hierover, gooi je bakken met energie het raam uit."

Als er echt behoefte is aan meer mensen die oppassen zodat je meer tijd voor jezelf of je partner hebt, is het een idee om even verder te kijken, tipt Klumpenaar. "Kijk naar wat mogelijk is qua andere hulp zoeken. Misschien is er een tante of buurvrouw die weleens wil bijspringen? Door naar oplossingen te kijken, blijf je niet hangen in wat je graag had gewild. Je kunt de situatie met je ouders toch niet veranderen en als je je blijft opwinden hierover, gooi je bakken met energie het raam uit die je nodig hebt voor jezelf en je gezin."

Wil je geen aflevering van deze rubriek missen? Klik dan op de Opvoedkwestie-tag hieronder en vervolgens links bovenin op 'Volgen'.

Lees meer over
De opvoedkwestieGezinKind