De opvoedkwestie

De 15-jarige zoon van Debbie rookt: 'Hoe zorg ik ervoor dat hij stopt?'

Door Anne Broekman··Aangepast:
© Getty ImagesDe 15-jarige zoon van Debbie rookt: 'Hoe zorg ik ervoor dat hij stopt?'
RTL

Debbie is er onlangs achter gekomen dat haar 15-jarige zoon rookt. Ze baalt hier enorm van en wil dat hij ermee stopt. Hoe dringt ze tot hem door? "Straffen helpt niet."

"Ik vind het vreselijk", zegt Debbie. Het roken van haar zoon is haar een doorn in het oog. "Finn deed het eerst stiekem - maar ik rook het natuurlijk - en nu komt hij er eerlijk voor uit. Als straf krijgt hij geen zakgeld meer en ik heb gezegd dat we zijn rijbewijs niet gaan betalen als hij hiermee doorgaat. Maar het lijkt allemaal van hem af te glijden, het boeit hem niet. Ik maak me zorgen om zijn gezondheid. Straffen lijkt niet te helpen, wat kan ik doen?"

Isabel vindt haar oudste kind leuker dan haar jongste: 'Ben er niet trots op'
Lees ook

Isabel vindt haar oudste kind leuker dan haar jongste: 'Ben er niet trots op'

Beloning

Je kind dwingen te stoppen met roken? Daar kan Dave Niks van De Familiepsycholoog kort over zijn: "Pak een pen en schrijf het op je buik. Dat gaat niet gebeuren, en straffen helpt inderdaad niet. Net als de belofte om het rijbewijs te betalen als er niet wordt gerookt."

Een kind dat per se wil roken, doet het toch"

"Veel ouders hebben de naïeve veronderstelling dat zo'n beloning helpt, maar dat is niet zo. Dan doen kinderen het wel stiekem. Een kind dat per se wil roken, doet het toch. Je bereikt er niets mee hier steeds de strijd over aan te gaan, behalve verwijten en frustratie." 

Ouderliefde

Dat je als ouder baalt van een rokend kind is begrijpelijk, zegt Niks: "Het is belangrijk een ontspannen moment te zoeken waarop je samen kunt praten. Doe dit niet op een belerende of straffende toon, daarmee duw je hem weg. Vraag je zoon hoe hij dit roken ziet. Is het een bevlieging, een fase of wil hij dit tot zijn negentigste doen?"

"Bij pubers is het oorzaak- en gevolgsysteem nog niet helemaal ontwikkeld, er bestaat een kans dat hij hier niet echt over na heeft gedacht. Als ouder mag je duidelijk maken dat je er niet blij mee bent, en dat je het gedoogt maar niet faciliteert. En verder kun je niets anders doen dan in verbinding blijven met je kind zodat hij vertelt wat er in hem omgaat. Deze kwestie gaat eigenlijk over ouderliefde. Iedereen wil het beste voor zijn kind."

Sinds april dit jaar kost een pakje sigaretten een euro meer. Volgend jaar april komt daar nog eens een euro bij. Het kabinet hoopt ermee in 2040 een rookvrije generatie te bereiken. maar of dat gaat lukken?

Wil je geen aflevering van deze rubriek missen? Klik dan op de Opvoedkwestie-tag hieronder en vervolgens links bovenin op 'Volgen'.

Lees meer over
De opvoedkwestieOpvoedingRokenTiener & puberTienermoeder