De opvoedkwestie

Tirza vindt schoonmoeder te streng tijdens het oppassen: 'Niet prettig'

Door Anne Broekman··Aangepast:
© Getty ImagesTirza vindt schoonmoeder te streng tijdens het oppassen: 'Niet prettig'
RTL

Hoewel Tirza blij is met de hulp die ze van haar schoonmoeder krijgt, vindt ze haar ook erg streng naar haar zoons als zij komt oppassen. Hoe kan ze dit bespreken?

Een keer per week past haar schoonmoeder op Tirza’s zoons van twee en vijf jaar oud. "Dat is fijn. Ik vind haar alleen erg streng en ouderwets in haar aanpak. Ze wordt boos als ze 'te druk zijn' of door haar heen praten. Als de oudste niet meteen luistert trekt ze dat slecht en verheft ze haar stem. Ik ben hier niet blij mee en voor de kinderen vind ik dit niet prettig. Mijn man is zelf zo door haar opgevoed en ziet het probleem niet zo. Hoe kan ik hier met haar over praten zodat dit verandert?"

Selena wil graag nog een derde kindje, haar man moet er niet aan denken
Lees ook

Selena wil graag nog een derde kindje, haar man moet er niet aan denken

Opvoedadviezen van schoonfamilie kunnen snel persoonlijk worden opgevat, zegt orthopedagoog Loes Waanders: "Wat kan helpen is de emotie van jouw schoonmoeder erkennen op het moment dat de situatie zich voordoet: 'Ik snap heel goed dat dit geluid veel is voor je. Wat vaak goed helpt voor de jongens is om te benoemen wat je graag wilt dat ze wél doen. Bijvoorbeeld dat je vraagt of ze dat leuke verhaal nog eens vertellen, maar dan iets zachter.'"

"Bedenk dat jouw schoonmoeder zelf waarschijnlijk heel anders is opgevoed, dus het is niet zozeer onwil maar een stuk handelingsverlegenheid. Kijk eens hoe ze hierop reageert. Misschien vindt ze het wel heel fijn en leerzaam."

"Besef dat je je schoonmoeder niet helemaal kunt veranderen."

Zo’n moeilijk gesprek kun je het beste aangaan vanuit het belang van de kinderen, het liefst op een neutraal moment en zonder kinderen erbij. Waanders: "En door weer te benoemen wat je als alternatief zou willen zien. Geef haar tips, bijvoorbeeld dat het bij jouw kinderen goed werkt door op ooghoogte bij ze te zitten en eerst echt contact te maken door hen een vraag te stellen. Laat het niet te hoog oplopen zodat je dit gesprek vanuit rust kunt aangaan. Besef dat je haar niet helemaal kunt veranderen."

De lucht klaren 

"Als je merkt dat jullie kinderen last hebben van bepaalde terugkerende reacties, dan is het goed om dit op tijd te bespreken. Dat klaart de lucht en zorgt ervoor dat je andere minder belangrijke irritaties soms voor lief neemt en accepteert dat ze anders is dan jij."

Wil je geen aflevering van deze rubriek missen? Klik dan op de Opvoedkwestie-tag hieronder en vervolgens links bovenin op 'Volgen'.

Lees meer over
De opvoedkwestieOpvoedingGezinFamilie