Liefdesles

Marie: 'We gaan allebei alleen verder, maar wel met een glimlach'

Door Hanneke Mijnster··Aangepast:
© Annet van den Ende Marie: 'We gaan allebei alleen verder, maar wel met een glimlach'
RTL

Iedere week delen we een openhartige en goudeerlijke liefdesles van een lezer. Omdat de liefde alleen maar mooier wordt als je deelt. Zestien jaar was Marie (46) samen met haar beste vriend. Getrouwd en helaas kinderloos. Nu scheiden ze van tafel en bed, en van verschillende verlangens. De relatie is voorbij, maar de vriendschap is gebleven.

"Niet lang na mijn scheiding in 2007 vond ik Anton via een datingsite. We hadden allebei de optie 'nieuwe vrienden' aangeklikt en zo raakten we in gesprek. Qua uiterlijk waren we niet elkaars type. Hij viel op kleine blonde vrouwen, en ik was toen heel dik en had bruin haar. Ik viel juist op stevige kerels, terwijl hij een dunne spriet was.

Maar we klikten. Meteen. Onze eerste date was meteen heel gezellig, we hadden veel lol, hielden van dezelfde series en games. Zowaar ontstond er toch verliefdheid. Twee dagen later sliep hij bij mij en ging 'ie nooit meer weg. Geen seconde spijt van."

Maui: 'Mijn verwachtingen van de liefde zijn verpest door romantische films'
Lees ook

Maui: 'Mijn verwachtingen van de liefde zijn verpest door romantische films'

"Ik wist al vroeg dat ik moeilijk kinderen kon krijgen en ben daar ook meteen open over geweest. Veel dates knapten daarop af, maar hij durfde het wel aan. Dat vond ik heel warm en lief. Op het moment dat we elkaar leerden kennen had ik al een pleegdochter. Na een intensief vruchtbaarheidstraject en een verloren kindje, besloten we vol voor pleegzorg te gaan. Ik bleef thuis en hij ging werken. We hadden het goed."

Beter om te latten

"En toch merkten we zes jaar geleden dat we beter konden gaan latten dan samenwonen. Onze vriendschap en gemoedelijkheid werd ook onze valkuil. Als je allebei van dezelfde films en series houdt, heb je Netflix zo uitgespeeld. We daagden elkaar niet meer uit en misten de nieuwe impulsen. Als we niet meer op elkaars lip zouden zitten, werd het hopelijk beter."

"Intimiteit was er nauwelijks, want Anton heeft een heel laag libido. Dat vond ik jammer, maar niet zo erg. De rest is goed genoeg, hield ik me voor. We hebben samen veel meegemaakt, met pleegkinderen, maar ook qua gezondheid. Ik ben na een maagverkleining ruim 80 kilo afgevallen en van maat 64 naar 44 gegaan. Een intensief proces voor ons allebei, waarin het fijn was om mijn beste vriend aan mijn zijde te hebben."

Zuid-Frankrijk versus Ommen

"Ondertussen bleven we zoeken naar een passende vorm voor onze relatie. We kregen meer ruzie, terwijl dat eigenlijk helemaal niet bij ons past. Een tweede woning vinden was geen makkie in deze tijd, zeker niet voor het hele gezin. Uiteindelijk vond Anton een huis voor hem alleen. Ik vroeg hem wat hij verwachtte van een relatie met mij. Dit bleek het begin van een spannend, maar ook heel liefdevol gesprek over wat we graag willen in ons leven.

We kwamen erachter dat onze verwachtingen niet meer gelijk lopen. Anton wil graag zijn eigen leven terug nu de kinderen groot zijn. Met de caravan naar Zuid-Frankrijk en avonturen beleven. Heerlijk voor hem, maar voor mij hoeft dat niet. Ik zit het liefst gewoon in Ommen. Ik zit het liefst thuis op de bank met een boek of met een knutselwerk aan tafel. Met de beesten in de buurt en de kinderen om de hoek. En ik wil graag intimiteit en dat kan hij mij niet bieden."

"De mediator lachte dat ze nog nooit zo’n kort gesprek had gevoerd met twee mensen die willen scheiden."

"Vorige maand besloten we dat scheiden de beste optie is voor ons. Met een goed gevoel, en een kleine snik. Door te scheiden kan ik hier blijven wonen met de dieren en onze pleegdochter van 14, en hij kan naar zijn eigen plek verhuizen.

Volgende week is het zover en we zien er allebei een beetje naar uit. De spanningen van niet ingeloste verwachtingen zijn weg. Nu we uitgesproken hebben dat ik niet met hem ga reizen en dat hij het ook voor mij niet hoeft te laten, is er een fijne rust."

Beste vrienden

"We gaan allebei alleen verder, maar wel met een glimlach. Omdat we er zo lang over hebben gedaan en geïnteresseerd zijn gebleven in elkaars verlangens, zijn we er goed uitgekomen samen. Zonder hulp. De mediator lachte zelfs dat ze nog nooit zo’n kort gesprek had gevoerd met twee mensen die willen scheiden. We hebben overal aan gedacht en dat is fijn.

We hebben onze liefdesrelatie verbroken, maar onze band niet. Anton blijft mijn beste vriend. We hadden het rustig samen gered tot onze dood, maar dan waren we allebei niet gelukkig geworden."

De namen in dit artikel zijn gefingeerd. Hun echte namen zijn bekend bij de redactie.

Gezocht: Liefdeslessen

Voor de rubriek Liefdesles op RTL Nieuws Lifestyle zoeken we mooie, kwetsbare, grappige, inspirerende en goudeerlijke liefdeslessen. Een inzicht, een reflectiemoment. Liefst met hand in eigen boezem. Bleek je uiteindelijk zelf degene met bindingsangst? Had je nooit voor de liefde moeten emigreren of bleek een samengesteld gezin toch een illusie? Journalist Hanneke Mijnster wil je er graag alles over vragen. Vertellen mag anoniem. Mail naar: hanneke.mijnster@rtl.nl.

Lees meer over
LiefdeslesEchtscheidingVriendschapKinderwensGezin