De opvoedkwestie

Het vijfjarige zoontje van Mathilde doet dieren pijn: 'Jeffrey Dahmer in de dop?'

Door Anne Broekman··Aangepast:
© Getty ImagesHet vijfjarige zoontje van Mathilde doet dieren pijn: 'Jeffrey Dahmer in de dop?'
RTL

Het baart Mathilde zorgen dat haar vijfjarige zoon soms dieren pijn doet, ondanks haar correcties. Hoe stopt ze dit gedrag?

Met lede ogen ziet Mathilde aan hoe haar zoontje dieren pijn doet, iets wat zij natuurlijk niet goedkeurt. "Ik heb Floris er al vaker op betrapt dat hij expres op wormen, slakken of mieren trapt. Laatst zag ik hem ook aan de staart van onze kat trekken. Ik vind dit niet oké en heb al vaak tegen hem gezegd dat hij dit niet mag doen, maar dat helpt niet. Gekscherend zeg ik weleens dat hij een Jeffrey Dahmer (een Amerikaanse seriemoordenaar, red.) in de dop is, maar serieus: hoe zorg ik dat hij hiermee stopt?”

Inges zoon (9) zoekt ruzie voor het slapengaan: 'Zeuren en klieren'
Lees ook

Inges zoon (9) zoekt ruzie voor het slapengaan: 'Zeuren en klieren'

Annelies Bobeldijk van WOW! Opvoedcoaching begint met een geruststelling. "Op deze leeftijd is dit nog geen psychopatengedrag. Een kind van vijf snapt nog niet dat hij hiermee een dier pijn doet en schept daar heus geen genoegen in."

Het goede voorbeeld

"Net als leren omgaan met een kleiner broertje of zusje moeten kinderen ook leren omgaan met dieren. In plaats van alleen maar te zeggen dat hij dit niet mag doen, kun je beter laten zien hoe het wél moet. Pak de kat erbij en doe voor hoe je hem zachtjes tussen zijn oortjes kan kriebelen en hoe je over zijn rug aait. Het goede voorbeeld geven is heel belangrijk bij kinderen."

"Voor kinderen is het verwarrend waarom we wel een mug doodslaan maar niet op een regenworm gaan staan."

Betrap je je kind er toch op dat hij een diertje pijn doet, dan kun je hem zeker erop aanspreken, zegt Bobeldijk. "Vraag dan: 'Was die worm vervelend voor jou? Nee toch? Dan laten we hem dus met rust.' Heb hierbij een beetje geduld. Voor kinderen is het verwarrend waarom we wel een mug doodslaan maar niet op een regenworm gaan staan."

"Vanaf een jaar over zeven kunnen kinderen zich beter verplaatsen in een ander en mag je als ouder verwachten dat ze dit gaan snappen."

Wil je geen aflevering van deze rubriek missen? Klik dan op de Opvoedkwestie-tag hieronder en vervolgens links bovenin op 'Volgen'.

Lees meer over
De opvoedkwestieGezinDierenPestenMishandeling