De opvoedkwestie

Het zoontje van Noa wil niet sporten: 'Hij is liever thuis'

Door Anne Broekman··Aangepast:
© iStockHet zoontje van Noa wil niet sporten: 'Hij is liever thuis'
RTL

Noa vindt het lastig dat haar zevenjarige zoon niet op een sport wil. Hoe kan ze hem hierin stimuleren?

Noa is zelf een fanatiek sporter en snapt niet dat haar zoon hier niet voor te porren is. "Mijn zevenjarige zoon is eindelijk klaar met de zwemlessen. Voor zijn sociale contacten en gezondheid vind ik het belangrijk dat hij nu een nieuwe sport gaat doen, maar wat ik ook opper - voetbal, tennis, hockey - hij wil het allemaal niet. Het liefst is hij thuis, zegt hij. Hoe krijg ik hem toch op een sport?"

Moet Patricia stoppen haar dochter (7) op de mond te zoenen?
Lees ook

Moet Patricia stoppen haar dochter (7) op de mond te zoenen?

Bij het horen van Noa’s verhaal valt opvoedcoach Sophia van Splunteren een ding direct op. "Dit is een duidelijke wens en verwachting van de moeder. Het voelt bijna alsof het vanzelfsprekend is dat een kind op een sport gaat. Maar wat wil het kind zelf? Niet ieder kind is gemaakt voor een actieve sport. Een kind kan andere interesses hebben, zoals muziekles, zangles, schaken."

"Er is zoveel mogelijk. Belangrijk is dat je jouw wensen en verwachtingen niet gaat projecteren op je kind, omdat je kind dan niet zelf kan ontdekken waar hij of zij blij van wordt. Vaak zijn wij meer bezig met onze droom te realiseren via ons kind dan echt stil te staan bij wat hij wil."

"Ieder kind is anders en dat is iets wat we moeten accepteren."

"Het is dus mogelijk dat je kind simpelweg andere interesses heeft, maar er kunnen ook andere oorzaken zijn dat een kind niet wil sporten, zegt coach Van Splunteren. "Wellicht vindt je kind het spannend of is hij bang om iets te doen wat hij niet kan. Mijn tip zou zijn om open het gesprek aan te gaan, zónder er druk op te leggen. Dus zeg niet: 'Je moet op een sport, welke wil je?'. Met een open gesprek heb je een heel andere aanpak."

"Ga samen met je kind onderzoeken waar hij blij van wordt en wat hij leuk vindt om te doen in zijn vrije tijd, en haal zo de druk van de ketel. Ieder kind is anders en dat is iets wat we moeten accepteren. We willen dat kinderen zich ontwikkelen en hun eigen identiteit vinden, niet wat wij ze opleggen."

Wil je geen aflevering van deze rubriek missen? Klik dan op de Opvoedkwestie-tag hieronder en vervolgens links bovenin op 'Volgen'.

Lees meer over
De opvoedkwestieGezinOpvoedingSportZwemmenVoetbalHockeyTennisVrije Tijd