De opvoedkwestie

Joyce: 'Kan ik van oppasoma eisen dat ze buiten rookt?'

Door Anne Broekman··Aangepast:
© iStockJoyce: 'Kan ik van oppasoma eisen dat ze buiten rookt?'
RTL

De moeder van Joyce past een keer per week op haar tweejarige dochter. Joyce heeft er echter een probleem mee dat haar moeder rookt in het bijzijn van haar kleindochter. Wat kan ze hiertegen doen?

Ze waardeert het zeker dat haar moeder wekelijks op haar dochtertje past, maar het roken zit Joyce flink dwars. "Mijn moeder is al zo lang ik me kan herinneren een verstokte roker. Iedere dinsdag past ze in haar huis op mijn dochter, omdat ik dan thuis aan het werk ben. Ook als ze oppast rookt ze gewoon binnen, maar dan onder de afzuigkap. Als ik mijn dochter ophaal, stinkt ze een uur in de wind. Dat vind ik vies en ongezond. Kan ik van mijn moeder eisen dat ze voortaan buiten rookt?"

Wendy's dochter (9) vraagt na elke ruzie of haar moeder nog van haar houdt
Lees ook

Wendy's dochter (9) vraagt na elke ruzie of haar moeder nog van haar houdt

Roken bij kinderen is not done, beaamt Annelies Bobeldijk van WOW! Opvoedcoaching: "Daar zal het gros van de mensen het mee eens zijn. Maar: het is jóuw keuze om jouw moeder te laten oppassen, van wie je heel goed weet dat ze rookt. Je kunt niet gebruik maken van haar zodat jij een gratis oppas hebt, en tegelijk allerlei eisen stellen. Dan moet je voor een professionele kinderopvang kiezen, die kun je precies selecteren op wat jij belangrijk vindt. Grootouders worden tegenwoordig maar al te makkelijk ingeschakeld als oppas en dan denken ouders te kunnen bepalen dat het precies moet gaan zoals zij willen, maar zo werkt het niet."

"Je kunt een ander nooit tot iets dwingen, en zeker niet in haar eigen huis."

Natuurlijk zou het mooi zijn als deze oma zelf ook inziet dat roken in het bijzijn van haar kleinkind niet zo handig is, zegt Bobeldijk.

"Maar je kunt een ander nooit tot iets dwingen, en zeker niet in haar eigen huis. Je mag wel vragen aan je moeder of zij voortaan buiten wil roken, en je kunt aangeven dat je anders wellicht een andere vorm van opvang gaat nemen. Dan heeft zij zelf de keuze wat ze gaat doen. Maar feit is dat jij hier een probleem hebt en vindt dat zij dat dan maar moet oplossen, terwijl je dit niet voor haar kunt bepalen. Hooguit kun je het dus vragen en hopen dat ze ervoor openstaat."

Wil je geen aflevering van deze rubriek missen? Klik dan op de Opvoedkwestie-tag hieronder en vervolgens links bovenin op 'Volgen'.

Lees meer over
De opvoedkwestieGezinKindFamilieOmaRokenGezondheid